1432714068 mzl.uowskmjm.1024x1024 65

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) є речником і захисником усіх трудящих у світі. На нас лежить величезна відповідальність. Солідарність і єдність повинні бути нашою провідною стратегією в інтересах сотень мільйонів членів профспілок і трудящих. Вони розраховують на нашу силу, вони розраховують на наш спільний і потужний голос і нашу єдність.

 

На відміну від звичайних маніфестів, цей короткий документ зосереджується насамперед на тому, як розбудовувати та відновлювати єдність, консенсус, впевненість та довіру. це є передумовою для ефективної та згуртованої роботи над нашими політичними пріоритетами. Політичні пріоритети та робоча програма на наступні роки були інтенсивно обговорені та прийняті на 5-у Конгресі в листопаді 2022 року і не потребують переписування.

ВІДНОВЛЕННЯ ЄДНОСТІ ТА КОНСЕНСУСУ

Реалії, з якими стикаються трудящі та профспілки, стан демократії та природа нерівності відрізняються в усьому світі. Ця різноманітність є викликом для глобального профспілкового руху, але це також і можливість для дебатів, порозуміння та солідарності. Наше спільне завдання і обов’язок – просувати ці дебати і створювати єдність і консенсус. В єдності – наша сила. Це робить нас найпотужнішим соціальним рухом у світі, який захищає фундаментальні права людини та трудящих.

Завданням Генерального секретаря є сприяння цим дебатам і пошук консенсусу. У цих дебатах кожен голос повинен мати значення, думка кожної організації повинна бути почута. Не лише голос або думка найсильнішого або найбільшого. Всі 340 членських організацій мають право висловлюватися, висловлювати свою думку. І в процесі досягнення консенсусу ці думки повинні бути відображені.

Кожна організація повинна відчувати себе включеною в процес прийняття рішень. Роль наших регіональних організацій у процесі досягнення єдності та консенсусу має вирішальне значення, а співпраця між регіональними організаціями та МКП повинна бути посилена.

Не зважаючи на те, що глобальні федерації профспілок (ГФП) не є безпосередніми членами МКП, співпраця з ними також буде важливою (в тому числі через Раду глобальних профспілок), оскільки всі ми разом є глобальним профспілковим рухом.

ВІДНОВЛЕННЯ ДОВІРИ ТА ВПЕВНЕНОСТІ

Існує нагальна потреба у відновленні довіри та впевненості. Членські організації повинні бути впевнені, що МКП є надійною організацією, належним чином керованою й очолюваною, демократичною, прозорою і чесною. Пріоритетом Генерального секретаря має бути відновлення цієї довіри та впевненості.

Це повинно відбуватися через:

Чіткі та зрозумілі демократичні структури та процеси прийняття рішень

Ми повинні знову оцінити спосіб прийняття рішень в МКП. Необхідно переглянути роль і частоту проведення засідань органів, які приймають рішення, з огляду на наступний черговий Конгрес.

Тим часом нам не потрібно чекати, щоб адаптувати те, що вже можна адаптувати. Формування порядку денного, контроль за виконанням рішень, частота зустрічей, розширення участі у внутрішніх структурах прийняття рішень із залученням більшої кількості жінок, молоді, трудових мігрантів, трудящих неформального та нових секторів, що розвиваються, для того, щоб наші рішення були максимально репрезентативними та демократичними, повинні бути відкритими для можливої адаптації вже зараз.

Визнання того, що організація належить 340 членським організаціям

Генеральний секретар є координатором. Він/вона обирається для того, щоб керувати внутрішньою і зовнішньою діяльністю організації якнайкраще і відповідно до мандату, наданого Статутом і Конгресом. Генеральний секретар – це НЕ МКП, навпаки, МКП знаходиться в руках своїх членських організацій.

Прозорість

Прозорість є фундаментальною основою для відновлення довіри та впевненості. Зважаючи на роль органів, які приймають рішення, та їх конкретну роль в організації, необхідно створити найвищий рівень прозорості. Це основна умова для відновлення довіри.

Доброчесність

 МКП повинна застосовувати найвищі стандарти власної організаційної та фінансової доброчесності. Ми повинні бути прикладом для наслідування. Це те, чого від нас очікують трудящі. Це умова довіри до нас на глобальному рівні. Ця доброчесність повинна поширюватися на МКП, її регіони, а також на її національні членські організації. Немає жодних причин для «компромісів» щодо внутрішніх і зовнішніх процесів, які необхідно зміцнювати або розвивати, щоб гарантувати цю цілісність.

ВІДНОВЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ МКП

Наступний Генеральний секретар має звернути увагу не лише на процеси прийняття рішень, але й на фінансову та організаційну реальність МКП: структуру департаментів, регіональні структури та фінансування, кадрові потреби організацій тощо.

МКП повинна витрачати свої фінансові ресурси мудро і відповідально. Ми працюємо, в першу чергу, за рахунок внесків наших членів, і вони повинні мати гарантію того, що ми витрачаємо ці внески найбільш відповідально та ефективно. Прозорість є ключовим фактором у цьому відношенні.

Відновлення фінансової стійкості МКП, однак, також означає, що ми повинні звернути увагу на нашу дохідну частину. Членські організації зобов’язані повідомляти МКП реальні дані щодо членства в МКП, як вони це роблять в інших міжнародних організаціях. МКП також повинна і надалі вивчати можливості зовнішньої донорської підтримки, якщо це відповідає нашим політичним пріоритетам і цінностям.

КОЛИ МИ ДОСЯГНЕМО БІЛЬШОЇ ЄДНОСТІ, ДОВІРИ ТА ВПЕВНЕНОСТІ, МИ БУДЕМО СИЛЬНІШИМИ У ВИКОНАННІ НАШОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПРОГРАМИ

Мельбурнський конгрес у листопаді 2022 року визначив політичні пріоритети МКП на наступні чотири роки.

Цю важливу роботу не потрібно переробляти. Генеральний секретар, обрана команда, команда співробітників МКП і всі наші членські організації повинні працювати над їх реалізацією.

МКП має прогресивний порядок денний, а чотири стовпи роботи МКП залишаються основою нашої діяльності:

■ Мир, демократія і права

Трудящі та цивільне населення першими страждають від наслідків війни. Профспілки є частиною глобального руху за мир, і ми повинні продовжувати наші зусилля з відновлення миру в країнах і регіонах, які сьогодні страждають від війни, і нам необхідно проводити кампанії за Новий соціальний договір як засіб уникнення конфліктів.

Глобальний індекс прав людини МКП за 2023 рік, оприлюднений 30 червня, надав шокуючі докази того, що основи демократії перебувають під загрозою. Існує чіткий зв’язок між захистом прав трудящих і міцністю будь-якої демократії.

Мельбурнський конгрес проголосував за важливу надзвичайну резолюцію про боротьбу з ультраправими. Ультраправий екстремізм, неофашизм, тоталітаризм, авторитаризм і тиранія пропагують ненависть і розкол, породжують насильство і конфлікти. МКП повинна продовжувати займати рішучу позицію проти будь-якої з цих загроз.

Зростає кількість порушень фундаментальних прав трудящих: права на створення профспілки або вступ до неї, права на колективні переговори, права на страйк. Вбивства профспілкових активістів, жорстока реакція поліції на демонстрації та подібні форми репресій все ще є звичайною практикою в багатьох частинах світу.

Єдність і солідарність повинні бути нашим провідним принципом у всіх цих випадках. Напад на одного з нас – це напад на всіх нас. Генеральний секретар і команда МКП повинні очолити створення цієї солідарності та всесвітніх дій.

■ Регулювання економічної влади

Хоча сьогоднішній світ ще ніколи не був таким багатим (втричі більше багатства, ніж тридцять років тому), нерівність також ніколи не була такою високою. 1 відсоток найбагатших людей отримав 38% усього багатства, накопиченого з 1990-х років, тоді як 50% найбідніших отримали лише 2%. 685 мільйонів людей живуть в умовах крайньої бідності, а сотні мільйонів трудящих зайняті в неформальній економіці.

Мільйони трудящих отримують заробітну плату, яка не дозволяє їм жити гідно. Нерівність в оплаті праці зростає, а зарплати тих, хто заробляє найбільше, зростають у кілька разів швидше, ніж середня зарплата. Акціонери отримали рекордно високі дивіденди в 2022 році, в той час як мільярди людей у всьому світі страждали і продовжують страждати від кризи вартості життя.

МКП повинна продовжувати свою боротьбу за економічну модель, яка вирішує проблему неприйнятної, зростаючої нерівності і забезпечує економічну безпеку та загальне процвітання для всіх.

■ Глобальні зміни – справедливий перехід

Від глобального потепління першими страждають трудящі та люди з низьким або нульовим доходом. Особливо, але не лише, на Глобальному Півдні. Глобальний профспілковий рух повинен проводити кампанії за адекватну та амбітну кліматичну політику, яка може зупинити цю тенденцію. Але кліматичні дії повинні йти пліч-о-пліч зі справедливим переходом. Жоден трудящий і жоден регіон не може бути залишений поза увагою. Трудящі, які працюють у секторах, які можуть бути зачеплені цим перехідним процесом, має бути запропоновано нове майбутнє, з новими гідними робочими місцями. Профспілки повинні бути за столом переговорів на всіх рівнях для обговорення заходів справедливого переходу, необхідних для забезпечення довіри до необхідних змін.

Цілі сталого розвитку (ЦСР) надають можливість просувати цілі, які є критично важливими для профспілкового руху.

■ Рівність

Розбудова рівного світу означає розбудову кращого світу. Рівність і справедливість у суспільстві та на роботі є основними цінностями профспілок. Профспілки в усьому світі повинні протистояти всім формам дискримінації.

МКП проводить важливу роботу у сфері рівності, і ми повинні її посилити. Одним з основних пріоритетів у цій роботі є гендерна рівність, що включає рівне представництво жінок, їхні права та захист.

Чотири основні напрямки роботи МКП доповнюються рішеннями Конгресу МКП в Мельбурні в листопаді 2022 року, зокрема, заключною заявою про новий суспільний договір.

Новий суспільний договір ґрунтується на шести вимогах: робочі місця, заробітна плата, права, соціальний захист, рівність, включення.

Реалізація цих вимог створить кращий світ з гідністю, рівністю та процвітанням для всіх. Де молодь, мігранти, працівники платформ та інші групи працівників з нестабільними умовами праці отримають вигоду. Дії за цими основними напрямками повинні здійснюватися також в контексті трьох перехресних викликів, визначених у Заяві Конгресу – зміна клімату, державна охорона здоров’я і технології.

Новий суспільний договір МКП – це наш порядок денний для майбутніх заходів високого рівня, таких як Саміт ЦСР 2023 року, Саміт майбутнього 2024 року та Всесвітній соціальний саміт 2025 року. Але нам також необхідно працювати з нашими членськими організаціями над реалізацією Нового суспільного договору на національному рівні. МКП повинна підтримувати свої членські організації в обговоренні та просуванні нового суспільного договору з урядами своїх країн.

Для реалізації нашої політичної програми ми повинні працювати в міжнародних інституціях, з МОП, його Бюро діяльності трудящих, глобальними федераціями профспілок і ПКК, з усіма національними членськими організаціями. Ми повинні притягнути до відповідальності міжнародні фінансові установи та СОТ і поставити трудящих у центр глобальної політики.

Робоча програма МКП, наш узгоджений новий соціальний договір, наші узгоджені пріоритети можуть бути реалізовані лише тоді, коли ми розглядатимемо роботу МКП як спільну та спільну відповідальність. Генеральний секретар – це лише одна з осіб, яка займається цією роботою. Успіх нашої роботи потребує відданості та участі всіх нас. Співробітники МКП дуже віддані своїй справі. За останні 10 місяців вони продемонстрували велике почуття відповідальності. Ми всі повинні цінувати цю величезну відданість. Тепер слово за членськими організаціями та новим Генеральним секретарем, які мають продовжити добру справу Мельбурнського конгресу.

Сила – в профспілці, сила – в об’єднаній профспілці, сила – в МКП!

Автор Люк Тріангль,

Серпень 2023 року

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ