10102323 45

Під час проведення щорічних зборів Світового банку та МВФ у Марракеші профспілки закликають ці інституції прийняти нові економічні парадигми, щоб відповісти на серйозні виклики сьогодення, включаючи кліматичну кризу, зростаючий борг, спіралеподібне зростання вартості життя та зростаючу нерівність.

Рішення провести зустрічі міжнародних фінансових організацій (МФО) в Марокко підкреслює провал старої політики в регіоні, як зазначено в заяві Глобальних профспілок, присвяченій цим зустрічам: "Спадщина Арабської весни все ще відлунює в регіоні сьогодні - і багато структурних причин, що лежать в її основі, залишаються невирішеними.

"Слабкі ринки праці не змогли поглинути випускників, а можливості для надійного працевлаштування особливо обмежені для молоді та жінок у регіоні. Скорочення державного сектору, яке просувають МФО, в тому числі в освіті, підриває не лише ключове джерело гідної роботи, але й основу гендерної рівності у сфері зайнятості.

Флексибілізація та нестабільна робота відкидають маргіналізованих працівників ще далі вниз по кар'єрних сходах. Таке структурне виключення з гідної праці не лише увічнює соціальні заворушення та гендерне гноблення, але й підриває справедливий розвиток.

Глобальні профспілки закликають до оновленої багатосторонності, яка "може забезпечити силу і легітимність для реалізації сміливих проектів, яких потребує наш час: реформувати нашу зламану "несистему" для врегулювання суверенного боргу, інвестувати в енергетичний перехід, не залишаючи громади позаду, гарантувати загальний соціальний захист і підтримувати інклюзивне зростання через гідну працю, що характеризується потужним соціальним діалогом, свободою об'єднань і колективними переговорами - іншими словами, Новий соціальний договір".

Ключові вимоги глобальних профспілок включають

    Гідна праця: Політика на ринку праці повинна сприяти гідній праці, заснованій на свободі об'єднань і соціальному діалозі, а не нестабільній і неформальній роботі, і це повинно бути включено в майбутню заяву про політику на ринку праці.

    Справедливий перехід: Тісно співпрацювати з профспілками, щоб гарантувати, що все кліматичне фінансування буде узгоджене зі справедливим переходом для працівників.

    Реформувати міжнародну фінансову архітектуру: Вирішувати проблеми зростаючого боргового тягаря та системної несправедливості, включаючи високу вартість запозичень та обмежений доступ до ліквідності для країн, що розвиваються, а також нестабільні потоки капіталу.

    Правильна реконструкція: Забезпечити, щоб кошти, виділені на реконструкцію в Марокко, Туреччині, Україні та інших країнах, гарантували гідну працю - зі свободою об'єднань і колективних переговорів - та охорону здоров'я і безпеку як для працівників, так і для громад, яким слугують ці проекти.

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/world-bank-and-imf-annual-meetings?lang=en

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ