20231011 181923 

11 жовтня у Києві в бізнес–центрі «Євразія» відбулася зустріч представників ФПУ та КВПУ з членами делегації МОП на чолі з директоркою Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії, помічницею Генерального директора МОП Беате Андрес.

 

Мета візиту – знайомство с тристоронніми партнерами МОП в Україні, більш глибоке вивчення ситуації, що стосується впливу російської агресії на сферу праці  та, зокрема, профспілковий рух, в Україні, започаткування нових на посилення діючих партнерств для збільшення технічної допомоги Україні в рамках нового країнового офісу МОП в Києві, який має  запрацювати з січня наступного року, підготовка візиту Генерального директора МОП до України в 2024 році. За результатами візиту місія представить звіт в листопаді цього року  Адміністративній раді МОП з відповідними пропозиціями.

20231011 1633471

Першим під час зустрічі виступив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який дав стислий аналіз ситуації на ринку праці України, стану реформування трудового законодавства, відзначивши, що деякі законодавчі кроки, які робляться, можуть призвести до неповернення біженців з Європи. Він підкреслив необхідність розвитку соціального діалогу, налагодження роботи НТСЕР,  більш повного врахування пропозицій профспілок, які нерідко не сприймаються. Це особливо важливо в умовах воєнного стану, коли права профспілок значно обмежені, а органи влади, користуючись цим, намагаються позбавити ФПУ та її членські організації майна, хоч зараз воно максимально використовується для допомоги внутрішньо переміщеним особам.     Очільник ФПУ також зазначив, що на шляху до вступу України в ЄС не можна допустити відходу від розбудови в Україні соціальної держави.   Окремо він зупинився на проблемах соціально-трудової адаптації військових, які повернуться з війни. За його словами, вирішення цієї проблеми стане головним завданням для профспілок у найближчий період.

20231011 175655 09

У дискусії також взяли участь від ФПУ заступник Голови ФПУ  заступник Голови СПО об’єднань профспілок Олександр Шубін, заступник Голови ФПУ, Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв, керівник департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Василь Шилов, голова Профспілки робітників морського транспорту України Олег Григорюк, голова Київської обласної ради профспілок Василь Хвостіков, які доповнили виступ Голови ФПУ.

Від КВПУ участь у зустрічі та дискусії взяли голова КВПУ, народний депутат України Михайло Волинець,  заступник голови КВПУ Наталія Левицька, заступник голови КВПУ Петро Тулей, міжнародний секретар КВПУ Олеся Брязгунова.

Директорка Регіонального бюро МОП Беате Андрес поділилися своїми враженнями про перші зустрічі в Україні, у зв’язку з чим вона зазначила, що   доведеться докласти зусиль, щоб усі сторони соціального діалогу краще розуміли, як працює МОП. У роботі найближчим часом МОП в Україні буде дотримуватися своєї Програми МОП для України з гідної праці. Паралельно буде готуватися нова Програма гідної праці, які має бути узгоджена з відповідними агенціями ООН, і прийнята в 2025 році. Фундаментом усієї роботи стануть здобутки МОП, розвиток соціального діалогу в Україні. Важливим завданням стане розширення залучення жінок до ринку праці, повернення біженців в Україну, яке має бути підкріплено стандартами МОП, а також гармонізація українського законодавства с європейським, відновлення діяльності НТСЕР.

20231011 163410

Вона торкнулася і питання різниці між соціальним діалогом та діалогом з громадянським суспільством, відзначивши, що не всі в Україні добре її розуміють. Щоб прояснити це питання,   Беате Андрес запропонувала провести в Україні відповідну дискусію.  Наприкінці вона подякували за пропозиції представників профспілок, зокрема щодо залучення їх до відбудови України. Підкреслила, що важливо, щоб профспілки взяли участь в наступній конференції з відбудови й вступу України в ЄС в Берліні.

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ