IMG 6605 311023

Виступ Естер Лінч, Генерального секретаря ЄКП на Тристоронньому соціальному самітті 25 жовтня 2023 року.

Ефективна зелена промислова політика як єдиний спосіб забезпечити успішну європейської економіки для працівників і компаній

- Президент фон дер Ляєн, Президент Мішель, Прем'єр-міністр Санчес, Віце-президент, Комісар, Віце-президент,  Віце-прем'єр-міністр, Державний секретар, колеги!

Існує, по суті, чотири вагомі причини, чому Європа повинна впроваджувати "зелену" промислову політику в даний час.

Почнемо з того, що Європа повинна стати кліматично нейтральною до 2050 року. Декарбонізація промислового виробництва без деіндустріалізації Європи є серйозним викликом, який потребує цілеспрямованого загальноєвропейського плану.

По-друге, вторгнення Росії в Україну і припинення використання російського газу демонструє небезпеку промислової політики, надто зосередженої на конкурентоспроможності витрат, коли занадто мало уваги приділяється просуванню інновацій та стратегічній автономії. Нам потрібно виправити збитки, завдані минулим підходом, що ґрунтується на конкурентоспроможності витрат.

По-третє, Європа повинна виграти боротьбу за таланти, нестача робочої сили є спільною проблемою в країнах-членах ЄС. Нестача кадрів у секторах, життєво важливих для "зеленого" і цифрового переходу, загрожує досягненню спільних цілей, оскільки ми не робимо того, що необхідно для залучення кваліфікованих працівників, чоловіків і жінок, розбудови нашого людського капіталу та створення "економіки великих робочих місць".

По-четверте, конкурентоспроможність економіки ЄС страждає від нестачі державних і приватних інвестицій, високі ціни на енергоносії, високі відсоткові ставки, нестача доступного житла для працівників, брак транспорту, який доставляв би їх на роботу, дитячих садків і шкіл для їхніх дітей, а також брак охорони здоров'я та інших державних послуг та соціального захисту, на які вони можуть розраховувати, а також об'єктів і послуг у громадах, де вони живуть.

Заклик до зеленої промислової політики

Ці виклики вимагають всеосяжної Європейської зеленої промислової політики, яка має на меті прискорити і забезпечити успіх "зеленого" і цифрового переходу в масштабах всієї Європи, а також підтримки якісних робочих місць і соціального прогресу. Це вимагає більшої участі ЄС і національних урядів в економіці, в тому числі за допомогою активної промислової політики, що підтримується широким спектром інструментів.

Але не вистачає кількох елементів:

По-перше, формулювання мети. Нам потрібно прийняти узгоджене визначення того, що ми маємо на увазі під Європейською зеленою промисловою політикою. Це визначення має гарантувати потрійні дивіденди, успіх для компаній, працівників та довкілля, щоб спрямовувати та підтримувати трансформацію економіки для досягнення кліматичних, економічних і соціальних цілей ЄС, у тому числі створення чудових робочих місць, охоплених колективним договором.

Європейська зелена промислова політика потребує реальних зобов'язань Нам потрібні реальні зобов’язання щодо висунення та впровадження необхідних інструментів для підтримки Європейської зеленої промислової політики:

Гроші

Ефективна Європейська зелена промислова політика означає інвестиції для підтримки економіки в усіх державах-членах, регіонах і секторах. Це означає, що реформа правил економічного управління має бути спрямована на приведення їх у відповідність до досягненням прав, включених до Європейського опори соціальних прав, а також для надання державам-членам необхідного простору для маневру в фінансуванні цієї промислової політики.

Це означає забезпечення справедливого доступу до нового фінансування для всіх регіонів через додаткові фіскальні можливості/ресурси на рівні ЄС.

Соціальні умови

Ефективна Європейська зелена промислова політика означає забезпечення гарантії того, що надійні соціальні умови будуть включені в усі форми державного фінансування та підтримки компаній. Це має велике значення для розвитку ефективної Європейської зеленої промислової політики зі значними та ефективними державними інвестиціями, які лежать в основі створення нових робочих місць та соціального прогресу. Створення нових робочих місць має бути головним пріоритетом для політиків при розробці та реалізації промислової політики.

Так само важливо переглянути Директиви про державні закупівлі та концесії, щоб переконатися, що лише компанії, які поважають працівників та  профспілок, ведуть переговори з профспілками, і чиї працівники (включно з працівниками їхніх субпідрядників) охоплені колективними договорами, отримують доступ до будь-яких форм державних коштів, включно з грантами та фіскальні пільги. Правила державних закупівель повинні гарантувати, що тендери сприятимуть створенню якісних робочих місць з якісними умовами та справедливою оплатою праці, передбаченою колективним договором. Державні кошти більше не повинні створювати гонку на виживання.

Залучення соціальних партнерів

Ефективна Європейська зелена промислова політика означає залучення соціальних партнерів та забезпечення їхніх прав і можливостей щодо спрямування та підтримки трансформації економіки.

Це включає в себе введення директиви щодо справедливого переходу у світі праці через передбачення та управління змінами на основі принципів залучення профспілок та проведення колективних переговорів. Крім того, заходи, спрямовані на забезпечення того, щоб жінки могли легше виходити на ринок праці, залишатися на ньому та повертатися до нього.

Чудові робочі місця

Ефективна Європейська зелена промислова політика означає подолання дефіциту робочої сили шляхом створення якісних робочих місць з високою заробітною платою, поліпшення умов праці та інвестування в навчання. Сектори, в яких дефіцит робочої сили найбільше зріс у період з 2019 по 2022 рік як правило, пропонують гірші умови праці (заробітна плата в середньому на 9% нижча в секторах з дефіцитом робочої сили).

Ефективна Європейська зелена промислова політика означає наявність навичок, необхідних для трансформації економіки шляхом вжиття заходів, спрямованих на забезпечення права всіх на безперервне навчання впродовж усього життя без витрат для працівників і в робочий час - як індивідуального права, що підлягає захисту.

Ефективне управління

Ефективне оперативне управління буде одним із ключів до нашої успішної Європейської зеленої промислової політики. Це необхідно для забезпечення координації та узгодженості політики між багатьма різними суб'єктами та зацікавленими сторонами, сфер управління, інструментів та проектів, включаючи інвестиції, підтримку, законодавчі та політичні ініціативи. Ефективна Європейська зелена промислова політика вимагає, щоб усі політичні та законодавчі ініціативи ЄС сприяли досягненню цієї мети.

Ключовим кроком у цій сфері буде перепрофілювання Ради з нагляду за регуляторною діяльністю та перетворення її на висококомпетентний орган, відповідальний за, у тому числі перед соціальними партнерами, за забезпечення досягнення кліматичних і соціальних цілей ЄС, а також створення нових робочих місць, що з самого початку були покладені в основу політики та законодавчих ініціатив ЄС.

Тристоронній соціальний саміт

Нарешті, Тристоронній соціальний саміт повинен відігравати ключову роль і керувати оцінкою та реалізацією нашої Європейської зеленої промислової політики. У цьому контексті ми вітаємо зобов'язання іспанського та бельгійського головування співпрацювати з нами та підтримувати нас у підвищенні ефективності ЄСП.

Прагнення до реалізації Європейської зеленої промислової політики

Колеги!

Ви можете покластися на Європейську конфедерацію профспілок у нашому спільному прагненні реалізувати Європейську зелену промислову політику.

Джерело:

Переклад -