IMG 20231111 141123

Адміністративна рада МОП ухвалила важливе рішення, проголосувавши за звернення до Міжнародного суду ООН (МС ООН) щодо вирішення давньої суперечки між представниками працівників і роботодавців, пов'язаної з правом на страйк.

13-11-2023 ILO

Практика МОП фактично означає, що право на страйк у міжнародному праві випливає з Конвенцій МОП 87 (Свобода асоціації) та 98 (Право на організацію та ведення колективних переговорів).

Вже майже 10 років в МОП існує тупикова ситуація з цього питання між представниками працівників, які підтримують юриспруденцію МОП, та представниками роботодавців. Відповідно до Статуту МОП, подібні питання можуть бути передані на розгляд Міжнародного суду ООН.

Під час голосування, яке відбулося 10 листопада, 19 представників урядів у Адміністративній раді разом з 14 делегатами від працівників проголосували за направлення питання до Міжнародного суду ООН. Лише семеро проголосували разом з групою роботодавців, яка також налічує 14 членів, а два уряди утрималися.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл сказав: "Право на страйк є основоположним для працівників, щоб отримати справедливу угоду і, як показує історія, для демократії. Ми вітаємо це рішення і з нетерпінням чекаємо на подання нашої справи до Міжнародного суду ООН. Ми впевнені, що цей процес підтвердить десятиліття юриспруденції МОП щодо права на страйк у міжнародному праві".

Джерело: