ÐнÑмок екÑÐнР2023 11 09 о 17.46.03

9-10 листопада 2023 року Європейське агентство з питань праці (ELA) і Європейська конфедерація профспілок провели щорічну конференцію з питань законодавчої роботи та юридичної підтримки членів профспілок «Реалізація прав працівників: профспілки та інструменти правозастосування», яка має скорочену англомовну назву NETLEX.

Підсумки цього заходу ми попросили прокоментувати заступник Голови ФПУ Василя Андреєва.

Він, зокрема повідомив, що під час конференції проводилася окрема сесія на підтримку України з залученням представників українських національних профцентрів – ФПУ  і КВПУ. З доповіддю «Захист трудових прав у зонах конфлікту» виступила головуюча Ізабель Шьоманн, заступник Генерального секретаря ЄКП.

За дорученням голови ФПУ Григорія Осоовго на сесії виступили Олександр Шубін і Василь Андреєв, які окреслили основні напрями законодавчої роботи українських профспілок під час воєнного стану, презентувавши сутність змін в соціально-трудовому законодавстві 2022-2023 рр. та пов’язані з цим проблеми, які звузили трудові права і гарантії членів профспілок, а також розповів про відповіді ФПУ, її членських організацій на виклики часу.

Учасники обговорили низку законодавчих актів воєнного періоду, як саме профспілки впливали на внесення змін до закону про трудові відносини у військовий час, і яким чином позитивно/негативно, – це позначилося на членах профспілок і простих трудівниках. Вони підкреслили особливу роль законодавчого напряму роботи, зокрема що стосується закону про колективні договори, який ухвалений напередодні річниці військової агресії 23 лютого 23-го року, і який є досить позитивним для членів профспілок, а також законопроєкт про соціальний діалог, над яким працює робоча група з широким представництвом ФПУ та перспективи закону про колективні трудові спори, що зараз замінюється, про новації законопроєкту, які лобіюються профспілками.

Учасники підбили підсумки цієї дворічної роботи, а українські представники отримали запевнення від ЄКП в солідарній підтримці України, а також інформацію, яку роботу проводить ЄКП у відповідь на звернення українських профспілок щодо законодавчих змін в трудовому законодавстві з єврокомісарами, і яким чином ЄКП буде підтримувати позиції українських профспілок під час проведення переговорів між ЄС і Україною про членство, що стане значною підтримкою українським профспілкам в тому, щоб змінювати трудове законодавство базуючись на європейських стандартах.

 ÐнÑмок екÑÐнР2023 11 09 о 17.48.28

Пресцентр ФПУ