IMG 20231221 103229 091 

 

Профспілкові лідери висловлюють занепокоєння щодо потенційного «контролю» влади над новим консультативним органом.

Вищі посадові особи України просувають закулісну ініціативу зі створення власного консультативного органу профспілок високого рівня, намагаючись зменшити вплив найбільших профспілкових об’єднань країни, повідомляє оpenDemocracy.

Документи, отримані завдяки закону про свободу інформації, показують, як два провідні депутати від правлячої політичної партії України запропонували Уряду створити нову «Раду профспілкових лідерів» у липні 2023 року й у відвертій спробі обійти існуючий урядовий інститут діалогу з роботодавцями та профспілками.

У серпні Кабінет Міністрів України схвалив цю ініціативу.

За словами профспілкових лідерів, з якими поспілкувалося оpenDemocracy, жоден з них не був поінформований про створення нової Ради, і про це не було оголошено публічно. Схоже, що зазначена Рада має на меті відвернути офіційний діалог з українським Урядом від найбільшого профцентру – Федерації профспілок України (ФПУ), яка веде багаторічну боротьбу з владою за реформування трудового законодавства.

Григорій Осовий, Голова ФПУ, сказав оpenDemocracy: «Якщо такий указ існує, це ймовірно означає пряме втручання влади в діяльність профспілок».

Українська влада і ФПУ ведуть дедалі гострішу боротьбу за трудову реформу з моменту обрання Володимира Зеленського у 2019 році. У тандемі, як стверджує ФПУ, українські правоохоронці та реформатори націлилися на профспілкову власність (яку профспілки успадкували з радянських часів), намагаючись зменшити їхню фінансову спроможність.

Коментарі особи, відповідальної за створення нової Ради профспілкових лідерів, склад якої може контролюватися Кабінетом Міністрів, свідчать про те, що вона матиме більш позитивні стосунки з українською владою, ніж ФПУ або КВПУ.

 «Ця [Рада] покликана вирішувати проблеми, а не дистанціюватися від держави або представляти себе як автономну силу», – сказав Сергій Каплін, колишній народний депутат, який наразі веде публічну кампанію проти керівництва ФПУ.

Новий орган

На офіційному рівні пропозицію про створення Ради ініціювали народний депутат, голова партії «Слуга народу» Володимира Зеленського Олена Шуляк та народний депутат, керівник органу з питань соціальної політики Галина Третьякова.

Третьякова очолювала радикальні трудові реформи української влади в останні роки, особливо після початку повномасштабного вторгнення Росії. Вона не відповіла на запит про коментар.

Як з’ясувало оpenDemocracy, українська влада планує повністю відійти від модерації відносин між роботодавцями та профспілками, які є наріжним каменем сучасних трудових стандартів, і за допомогою нового законодавства послабити захист прав трудящих.

У спільному листі до Кабінету Міністрів від 25 липня Шуляк та Третьякова зазначили, що «правові бар’єри, політичні інтереси та відсутність взаєморозуміння» призвели до того, що діалог між державою, об’єднаннями роботодавців та профспілками в Україні є слабким, «незважаючи на належну інституційну основу».

«Владі важко вести переговори з належними соціальними партнерами, тому вона вирішила створити власну структуру-квазіпартнера»

Нова Рада профспілкових лідерів, пишуть вони, буде створена при Кабінеті Міністрів.

Вона «змінить радянську парадигму», згідно з якою дискусії між державою, об’єднаннями роботодавців та профспілковими групами (відомі як «соціальний діалог») відбуваються в рамках існуючої Національної тристоронньої соціально-економічної ради, і натомість перенесе їх до «нової структури з новими лідерами».

Нова платформа, пишуть Шуляк і Третьякова, дозволить профспілкам проаналізувати чинне трудове законодавство і запропонувати реформи «в дружній атмосфері».

Кабінет Міністрів України повідомив оpenDemocracy, що «поширення патріотичних настроїв в [українському] суспільстві» означає, що існує «необхідність» «залучення українських [військових] і справжніх профспілок до соціального діалогу».

Водночас Сергій Каплін повідомив оpenDemocracy, що він «особисто» ініціював пропозицію щодо Ради, звернувшись до офісу Прем’єр-міністра та парламентського комітету з питань соціальної політики, який очолює Галина Третьякова, а також до багатьох інших народних депутатів – але, за його словами, лише Третьякова і Шуляк погодилися.

В іншому офіційному листуванні, оприлюдненому Кабміном, Міністерство юстиції України відреагувало на ідею створення нової Ради, зазначивши, що Кабмін сам відповідає за склад таких органів.

Іншими словами, якщо Рада профспілкових лідерів буде створена під егідою Кабінету Міністрів України, то склад Ради в кінцевому підсумку може бути затверджений самим Урядом – міністрами, а не профспілками.

Відповідаючи на запитання, чи буде Рада контролюватися українськими чиновниками, Каплін сказав в інтерв’ю оpenDemocracy: «Такі інституції [як Рада] не призначені для того, щоб поставити профспілки під контроль держави, ні. Навпаки: поставити державу під контроль профспілок».

Він додав: «Це буде щось на кшталт профспілкового парламенту», заявивши, що готовий включити керівництво ФПУ до складу Ради, але вона буде призначена в першу чергу для рядових активістів.

Грегорі Шварц, експерт з трудових відносин і політики Брістольського університету, сказав оpenDemocracy, що Рада виглядає як «класичний радянський або пострадянський стиль ведення справ».

«Владі важко вести переговори з належними соціальними партнерами, тому вона вирішила створити власну структуру-квазіпартнера», – сказав Шварц.

Передача власності

Дійсно, нинішня кампанія Капліна проти того, що він називає «корумпованим» керівництвом ФПУ, також свідчить про те, що він міг би задати більш позитивний тон у відносинах між профспілками та владою.

У рамках цих зусиль він створив нову конфедерацію профспілок, яка має на меті відокремити членів і членські організації від ФПУ.

У червні в Інтернеті поширилося відео, на якому Каплін агресивно розмовляє з імовірними посадовими особами ФПУ в оточенні людей у камуфляжній формі. Він заявив, що його нову організацію підтримують ветерани, і що вони хотіли б мати представництво на рівні керівництва ФПУ.

Каплін також публічно вимагав усунення корумпованих профспілкових керівників, погрожуючи, що ветерани війни самі «наведуть порядок», якщо його не почують.

Генеральний секретар нової конфедерації Каплін закликав передати все майно українських профспілок для допомоги в реабілітації ветеранів – заклик, який вперше пролунав у 2022 році від Міністра економіки Юлії Свириденко та народного депутата Галини Третьякової.

«Якщо ви запитаєте членів профспілок, чи готові вони передати це майно нашим військовим у їхнє користування, вони скажуть «так», – заявив Каплін у розмові з оpenDemocracy.

Це може включати десятки контрольованих ФПУ профспілкових об’єктів, на які було накладено арешт у 2022 році в рамках кримінального розслідування ймовірної корупції в профспілках.

Поворот, який викликає потенційний конфлікт інтересів, полягає в тому, що керівник українського агентства з управління арештованими активами (відомого як АРМА), яке наразі здійснює нагляд за замороженим майном ФПУ, також є президентом нової конфедерації профспілок, яку очолює Каплін.

У дописі на Facebook від 4 жовтня керівник АРМА Олена Дума заявила, що вона вже розпочала процес передачі арештованого майна ФПУ новому управителю. Дума також повідомила, що запропонувала законопроект, який дозволить передавати це майно для реабілітації ветеранів.

оpenDemocracy звернулося за коментарем до АРМА та Олени Думи, але відповіді не отримало.

Автори: Томас Роулі, Сергій Гузь, 21 грудня 2023 року, openDemocracy

Джерело:

https://www.opendemocracy.net/en/odr/ukraine-council-of-trade-union-leaders-interference/

Довідково:

OpenDemocracy — незалежна медіа-платформа і новинний британський веб-сайт про міжнародну політику та культуру, де публікуються новини та думки авторитетних учених, журналістів і політиків про актуальні світові події та проблеми.