c6fe7 110124 

Посли країн-членів Євросоюзу (ЄС) схвалили частковий мандат на проведення переговорів щодо пропозиції про створення нового єдиного спеціалізованого інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ в рамках її шляху до вступу в ЄС.

Таким чином, Український фонд об'єднав би бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, надаючи послідовну, передбачувану та гнучку підтримку Україні на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів, пов'язаних з підтримкою країни, яка перебуває у стані війни.

Частковий переговорний мандат Ради не включає питання, пов'язані з бюджетом, зокрема, загальний розмір інструменту та частку грантів і кредитів, які залежатимуть від остаточного результату горизонтальних переговорів щодо середньострокового перегляду багаторічних фінансових рамок на 2021-2027 роки.

"ЄС зобов'язується надавати незмінну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно. Український фонд має на меті надати послідовну підтримку Україні у відновленні країни в умовах безпрецедентних викликів, спричинених агресивною війною Росії. Водночас підтримка допоможе Україні просувати реформи та модернізацію, необхідні для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС".

Вінсент ван Петегем, Міністр фінансів Бельгії

Основні елементи часткової позиції Ради

Частковий переговорний мандат зберігає основні складові пропозиції Комісії. До них відносяться цілі Фонду та його структура, що складається з трьох стовпів:

Компонент I: Уряд України підготує "Український план", в якому викладе свої наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів та кредитів державі Україна надаватиметься на основі виконання "Українського плану", який буде підкріплений набором умов та графіком виплат.

Компонент II: В рамках інвестиційної програми ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Українські гарантії покриватимуть ризики за кредитами, гарантіями, інструментами ринку капіталу та іншими формами фінансування, що сприятимуть досягненню цілей Фонду

Компонент ІІІ: технічна допомога та інші заходи підтримки, що допомагають Україні адаптуватися до законодавства ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС.

Зв'язок з довгостроковим бюджетом

Комісія запропонувала загальний бюджет Програми у розмірі 50 мільярдів євро - 17 мільярдів євро у вигляді грантів та 33 мільярди євро у вигляді кредитів.

Наступні кроки

Часткова позиція слугуватиме мандатом Ради для переговорів з Європейським Парламентом. Після досягнення домовленості регламент має бути офіційно ухвалений Радою та Європейським Парламентом.

Передумови

20 червня 2023 року Комісія ухвалила пропозицію щодо перегляду багаторічних фінансових рамок (МФР) на 2021-2027 роки, а також дві пропозиції щодо регламентів про створення Фонду для України та Платформи стратегічних технологій для Європи (STEP).

Рада ЄС також ухвалила частковий переговорний мандат щодо STEP.

Джерело:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/01/10/ukraine-facility-council-agrees-on-elements-of-new-support-mechanism-for-ukraine/

 

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ