GBuXXboXIAAGv9f

Профспілкові активісти з усієї Великобританії пройдуть разом 27 січня 2024 року - в річницю заборони профспілок в Штаб-квартирі урядового зв'язку (GCHQ).

40 років тому 14 державних службовців, які працювали в GCHQ, втратили роботу через членство в профспілці. Тодішній прем'єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер ввела заборону на членство в профспілках у 1984 році, стверджуючи, що неможливо бути членом профспілки і бути лояльним до своєї країни.

Але 14 відважних робітників стояли непохитно і відмовилися відмовитися від цього фундаментального права людини - і їхня непокора коштувала їм роботи. 

Після цього розпочався один з найтриваліших і найгучніших спорів в історії нашого руху. 

Після більш ніж десятирічної кампанії, що охопила весь профспілковий рух, заборона нарешті була скасована в 1997 році. Я безмежно пишаюся тим, що членська організація GCHQ залишається важливою частиною PCS і донині.

Проте через чотири десятиліття історія повторюється: уряд торі затято наступає на права профспілок. 

Цього разу вони намагаються підірвати демократичне право наших членів на страйк шляхом встановлення мінімального рівня обслуговування, що може обмежити право на страйк для тисяч наших членів у Міністерстві внутрішніх справ.

Незважаючи на те, що можуть говорити урядові міністри, мінімальні рівні обслуговування не мають нічого спільного із запобіганням перебоям або захистом послуг, на які покладається населення. 

Лише один погляд на зруйновані школи, перевантажену Національну службу охорони здоров'я та зруйновану залізничну систему перекреслює будь-яке уявлення про те, що цей уряд дбає про найкращі інтереси громадськості.

Це законодавство має на меті лише одне: обмежити право на страйк і здатність наших членів профспілок боротися проти низької зарплати та поганих начальників.

А наші працьовиті члени Прикордонних сил готуються до одних з найсуворіших обмежень з усіх можливих.

На історичному Спеціальному конгресі з питань мінімального рівня обслуговування в грудні минулого року PCS приєднався до профспілок з усього руху, щоб взяти на себе зобов'язання проводити кампанію проти цього мстивого закону. 

Однак перемога в цій кампанії означає більше, ніж слова, написані на папері чи виголошені на з'їзді. 

Це безпрецедентні часи для нашого руху, і це вимагає від нас радикальності, сміливості та інноваційності. Нам також потрібно обговорити і поділитися тактикою, щоб перемогти це законодавство. 

Як ми показали в GCHQ всі ці роки тому, наша сила - в нашому колективізмі. 

Саме тому профспілкові активісти з усієї Великобританії пройдуть разом 27 січня в Челтенхемі в річницю заборони профспілок в GCHQ.

Але ми вийдемо на демонстрацію не лише на захист права на страйк. Ми також віддамо шану щорічним маршам і мітингам, які відбувалися щороку в січні в Челтнемі в рамках натхненної кампанії проти заборони профспілок, очолюваної простими профспілковими активістами.

Автор Френ Хіткот.

Готуючись до цієї масової мобілізації в Челтенхемі, ми повинні нагадати собі, що наш рух виграв багато битв раніше - і що ми можемо і виграємо ще більше. 

Тож давайте об'єднаємося, щоб солідарно захистити наших членів і наш клас. До зустрічі 27-го!

Джерело:

https://www.tuc.org.uk/blogs/40-years-after-gchq-uniting-against-attacks-workers-rights

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ