e976ffc0272f873d5ff1ff58b9a9921 180324

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) привернула увагу Світової організації торгівлі (СОТ) до інтересів трудящих, вимагаючи включення трудових прав у глобальну торговельну політику.

 

На цьогорічній Міністерській конференції СОТ, що проходила в Абу-Дабі з 26 лютого по 1 березня, делегація МКП наполягала на створенні такої торговельної системи, яка б ставила на перше місце права трудящих і сприяла соціальній справедливості, одночасно підтримуючи порядок денний розвитку для країн з економікою, що розвивається, з метою збереження політичного простору для проведення структурних перетворень без обмежень.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл сказав: "З моменту свого створення СОТ сприяла розвитку торгівлі за рахунок трудових прав. Включення основоположних прав трудящих в торговельну політику вже давно назріло".

Під час конференції МКП організувала панельну дискусію за участю торгового представника США Кетрін Тай, виконавчого віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса та міністра торгівлі Південної Африки Ебрагіма Пателя на тему: «Забезпечення соціальної справедливості та трудових прав у торговельній політиці».

Люк Тріангл заявив під час дискусії, що: "МКП вважає, що повага до трудових прав є імпліцитною в СОТ, оскільки Декларація МОП про основоположні принципи та права у сфері праці застосовується до членів МОП, які є членами СОТ. Ми закликаємо до більш тісної співпраці між СОТ та МОП з метою включення трудових стандартів у роботу СОТ відповідно до Глобальної коаліції МОП за соціальну справедливість".

Під час дискусії були внесені пропозиції щодо створення спеціальної робочої групи з питань праці та торгівлі, якій було б доручено працювати над включенням трудових прав до порядку денного СОТ.

Конференція міністрів, однак, завершилася з мінімальними конкретними результатами і була затьмарена занепокоєнням з приводу порушень свободи слова, включаючи затримання учасників і обмеження діяльності організацій громадянського суспільства.

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/wto-ministerial-conference-ituc

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ