1710768590889 190324

Уявіть собі людину, яка шукає роботу, але є лише чотири роботодавці, які відповідають її профілю. Йому буде важко домовитися про хорошу зарплату, тому що його альтернативи - а отже, і сила переговорів - обмежені. Тепер уявіть, що його сестра, навпаки, має 50 роботодавців на вибір. Оскільки вона має більше важелів впливу на свого потенційного роботодавця, їй, швидше за все, платитимуть вищу зарплату.

Історія цих братів і сестер - це історія ширшого ринку праці, згідно з нещодавнім звітом Управління з питань конкуренції та ринків у Великій Британії, де значна кількість працівників перебуває в ситуації брата. Вони шукають роботу на відносно концентрованих ринках праці, де мало роботодавців, з яких можна вибирати.

Така концентрація дає компаніям значну владу у встановленні заробітної плати, що дозволяє роботодавцям нав'язувати свої умови. Як наслідок, працівники стикаються зі знижками в оплаті праці до 10 відсотків порівняно з їхніми колегами в більш конкурентних секторах. Діаграма зі звіту добре ілюструє це: чим вища концентрація на ринку праці, тим нижча заробітна плата, яку отримують працівники.

Крім того, цей дисбаланс призводить до скорочення робочого часу для працівників, оскільки компанії прагнуть оптимізувати свої витрати на робочу силу за рахунок скорочення робочого дня. Це суворе нагадування про те, що заробітна плата не просто визначається навичками або зусиллями, а глибоко вкорінена в динаміці влади на робочому місці.

Рекордна кількість вакансій

Як ми вже писали в інших статтях, в Європейському Союзі ми спостерігаємо ті ж самі тенденції. Попит на робочу силу є високим, на кожного шукача роботи припадає рекордна кількість вакансій. Ми б очікували, що заробітна плата зростатиме, але цього не відбувається. Натомість, як свідчить звіт Організації економічного співробітництва та розвитку, ринки праці в багатьох країнах не функціонують через надмірну владу корпорацій: 16% працівників з певними навичками мають обмежений вибір серед роботодавців. Деякі професії страждають більше, ніж інші: приблизно половина працівників поліграфії та медичних працівників взагалі не мають вибору або мають його дуже мало.

На щастя, нещодавній британський звіт пропонує рішення - колективні переговори. Основний спосіб відновити цей дисбаланс - об'єднати владу працівників. Об'єднавши зусилля і ведучи колективні переговори, працівники можуть зміцнити свої позиції і пом'якшити негативні наслідки концентрації на ринку праці. У звіті підкреслюється, що в секторах, де переважають колективні переговори, знижка на заробітну плату на концентрованих ринках праці зникає, що свідчить про трансформаційний потенціал колективних дій:

Підсумовуючи, ми бачимо, що заробітна плата негативно пов'язана з концентрацією ринку праці, навіть якщо врахувати характеристики кожного працівника та фірми, в якій він працює. Цей негативний зв'язок зникає для працівників, охоплених колективними договорами, і загалом послабився за останні двадцять років.

Однак, незважаючи на свої очевидні переваги, колективні переговори у Великій Британії (і багатьох країнах ЄС) з роками втрачають свої позиції. Як показує ще одна діаграма зі звіту, спостерігається постійне зниження охоплення колективними договорами (синій колір) і щільності профспілок (сірий колір), що робить працівників все більш вразливими до примх роботодавців.

Детальніше тут.

Джерело: