297 n 210324 09

ВИСТУП

У Раді ЄС, Економічне управління

Спільна європейська промислова стратегія потребує спільного європейського інструменту фінансування. Надзвичайно важливо вжити негайних заходів для створення постійного інструменту ЄС, який гарантуватиме необхідні інвестиції для всіх держав-членів та регіонів.

Слоном у кімнаті є реальний ризик жорсткої економії, що випливає з нових правил економічного управління.

Не може бути жодних сумнівів щодо необхідності дій.

Європа вступила в нову геоекономічну епоху, яка вимагає посиленої уваги і нового підходу. Є тривожні ознаки: кількість людей, зайнятих у виробництві, скоротилася на 853 000. Відчуття невпевненості в завтрашньому дні в ЄС є широко розповсюдженим і продовжує зростати, в усіх секторах працівники бояться втратити роботу. Нинішня криза вартості життя припадає на кінець десятиліть, протягом яких реальна заробітна плата значно відставала від зростання продуктивності праці.

В Європі відчувається дефіцит якісних робочих місць.

У глобалізованому світі взаємодія з європейською промисловою політикою є стратегічно важливою.

Вона має вирішувати численні завдання - від стратегічної автономії до конкурентоспроможності та створення якісних робочих місць. Старі питання промислової політики виникають знову, але на новому рівні складності через нагальну потребу рухатися вперед у напрямку "зеленого" та цифрового переходу.

Питання полягає не в тому, чи потрібна Європі промислова стратегія, а в тому, яка саме.

Для працівників Європейська промислова стратегія повинна пом'якшити негативні наслідки і стимулювати позитивні результати. Політика декарбонізації повинна доповнюватися політикою, яка стимулює створення нових і якісних робочих місць, що означає, наприклад, проактивне прив'язування результатів якісних робочих місць до інвестицій.

Загальноєвропейська промислова стратегія потребує загальноєвропейського інструменту фінансування. Надзвичайно важливо вжити негайних заходів для створення постійного інструменту ЄС, який гарантуватиме необхідні інвестиції для всіх держав-членів і регіонів.

Слоном у кімнаті є реальний ризик жорсткої економії, що випливає з нових правил економічного управління.

Навіть Європейський інвестиційний банк заявляє, що "відновлення фіскальних правил, ймовірно, призведе до фіскальної консолідації, яка, як правило, непропорційно впливає на державні інвестиції", а також негативно впливає на приватні інвестиції. "Скорочення державних інвестицій було б поганою новиною для конкурентоспроможності, враховуючи позитивний вплив державних інвестицій на приватні інвестиції, в тому числі в цифрові технології та кліматичні дії".

Фонд Європейської промислової стратегії може бути створений за аналогією з інструментом SURE, який пом'якшив ризики безробіття під час пандемії, або за аналогією з революційним фондом відновлення та стійкості.

З усією настійністю ми закликаємо європейські інституції не допускати реформ, побудованих на жорсткій економії, які не гарантують інвестицій, державних послуг, інфраструктури, житла, транспорту, догляду за дітьми, які необхідні для досягнення справедливого "зеленого" і цифрового переходу і є важливими складовими Європейської промислової стратегії.

І ми повинні переконатися, що всі державні гроші йдуть організаціям, які створюють і зберігають якісні робочі місця.

Це означає сильні соціальні умови, пов'язані з інвестиціями, державною допомогою та державним фінансуванням, для підтримки компаній, які створюють якісні робочі місця, охоплені колективним договором.

Директиви про державні закупівлі також мають бути переглянуті, щоб гарантувати, що державні контракти не призводять до гонки за найнижчою ціною. Контракти повинні присуджуватися лише організаціям, які поважають права працівників і профспілок, ведуть переговори з профспілками і чиї працівники охоплені колективними договорами.

Гасло "Нікого не залишити осторонь" має перетворитися з гасла на реальність.

Закриття підприємств і втрата робочих місць не є неминучими. Управління трансформацією може бути успішним. Але це не станеться лише завдяки добрим намірам.

ЄКП закликає до прийняття Європейської директиви щодо справедливого переходу у сфері праці, яка забезпечить право працівників та їхніх профспілок на передбачення та управління змінами, з соціальним діалогом та колективними переговорами в центрі уваги.

Ключовим є забезпечення права на навчання без витрат для працівників і в робочий час.

Якісні робочі місця означають безпечні робочі місця.

Європейський стовп соціальних прав закликає до дій щодо зобов'язання "сприяти переходу до безстрокових форм зайнятості". З огляду на геополітичні ризики, варто зазначити, що, за даними Eurofound, працівники, які відчувають нестабільність зайнятості, менш задоволені функціонуванням демократії у своїй країні, вони рідше голосують на виборах, а також рідше беруть участь у демонстраціях, що є показником роз'єднаності.

Ліквідація всіх форм незахищеності потребує уваги в Європейській промисловій стратегії, включаючи, наприклад, обмеження субпідряду та запобігання будь-яким зловживанням, таким як неоплачуване стажування. Сильне правозастосування та перевірки повинні розглядатися як підтримка чесної конкуренції, а не як перешкода чи непотрібний регуляторний тягар.

На завершення, ЄКП також закликає ЄС залучити соціальних партнерів до розробки Європейської промислової стратегії, в якій працівники будуть тісно залучені до процесу прийняття рішень.

Немає ніякого просвітлення в ЄС.

ЄКП повністю підтримує процес розширення ЄС та необхідність надання перспективи членства в ЄС Україні та іншим країнам, що вступають до нього. Водночас ми відкидаємо будь-який фрагментарний підхід до переговорів про вступ: не повинно бути доступу до внутрішнього ринку або його частин без повного узгодження з соціальним законодавством, поваги до соціальних партнерів та соціального діалогу.

Ми можемо це зробити - але ми повинні робити це разом.

Разом заради Європейської промислової стратегії, в основі якої лежить створення якісних робочих місць.

Профспілковий рух готовий зробити свій внесок.

 

Джерело:

https://www.etuc.org/en/speech/tripartite-social-summit-intervention-esther-lynch-etuc-general-secretary-together-european