aux head 1520432846 20180307 litva t 

 

 

Слова литовських урядовців рідко потрапляють у топ-новин за межами країни. Погляди Литви навіть не є головним пріоритетом серед її союзників. Але, можливо, настав час це змінити.

 

Після лютневої Мюнхенської конференції з безпеки міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс попередив

Нам не бракує можливостей, нам бракує політичної волі і терміновості, необхідних для підтримки України і збереження нашої колективної безпеки. Росія, з іншого боку, має бажання знищити Україну і відновити Російську імперію. Коли ми почнемо використовувати наш потенціал для стримування цього?

Литва - маленька країна з населенням лише 3 мільйони людей, тому, можливо, ми не очікуємо, що вона очолить європейську відповідь на російську агресію. Однак радянська окупація Литви, просякнута переслідуваннями, репресіями і тоталітарним режимом, глибоко усвідомлюється навіть молодим поколінням. Здавалося б, здоровий глузд мав би надавати більшої ваги поглядам Литви та її сусідів, ніж іншим країнам. Чому ж цього не відбувається?

 

Вітаутас Ландсбергіс, який був першим головою парламенту країни після здобуття незалежності від СРСР, передбачив цю війну ще у 2008 році. В інтерв'ю одному з європейських новинних сайтів про "ситуацію в Грузії" він прямо відповів: "Це не ситуація в Грузії: "Це не тільки ситуація в Грузії; це дуже погана ситуація в Європі, і для майбутнього Європи, і дуже погано перспективна... Хто наступний після Грузії? ... Наступною буде Україна".

Ця точка зору різко контрастує з тим, про що домовилися міністри закордонних справ ЄС, коли висловили "серйозну стурбованість" війною. Вони розкритикували непропорційну відповідь Росії, але змусили Грузію підписати угоду про припинення вогню з шести пунктів, яка фактично дозволила російським "силам безпеки" запровадити "додаткові заходи безпеки". Угода про припинення вогню призвела до окупації Росією 20% території Грузії, яка триває донині.

У 2014 році, коли Росія окупувала Крим, інші країни Європейського Союзу погодилися на певні санкції, але продовжували будувати енергетичне партнерство з агресором. Натомість Литва побудувала власний термінал скрапленого газу, названий "Незалежність", що дозволило їй позбутися залежності від російського газу.

У 2015 році, коли країни ЄС обережно називали Російську Федерацію агресором у Луганській та Донецькій областях України, посол Литви в ООН чітко заявив: "Росія є безпосередньою стороною цього конфлікту і несе головну відповідальність за конфлікт, який роздирає плоть України".

 

Як відповісти Росії?

До 2022 року Росія розпочала повномасштабну атаку на Україну. Слова підтримки лунали з усіх боків, але конкретної підтримки було менше. У перші дні війни Німеччина відмовилася надсилати зброю в Україну і навіть завадила Естонії відправити свою стару гаубичну артилерійську зброю, не давши дозволу.

Тим часом Литва, разом з Латвією, Естонією та Польщею, били на сполох щодо загрози, яку ситуація становила для решти регіону, і закликали Європу підтримати Україну "всіма доступними засобами". На думку багатьох у регіоні, Європа повинна однозначно взяти на себе зобов'язання допомогти Україні перемогти у війні.

Донедавна навіть президент Франції Еммануель Макрон пропонував Україні поступитися частиною свого суверенітету, щоб задовольнити вимоги Путіна. Такі коментарі були холодно сприйняті в країнах Балтії та Східної Європи.

Коли Макрон змінив свою стратегію і заявив, що не виключає введення військ в Україну, він зіткнувся з негативною реакцією з боку кількох європейських столиць. Однак він знайшов союзника в особі Литви.

Укорінений західний пояс

 Ця історична перспектива підкреслює різку різницю в поглядах між такими країнами, як Литва, Латвія, Естонія, Польща та Чехія, порівняно із західноєвропейськими країнами, такими як Франція чи Німеччина. Це свідчить про те, що в Європейському Союзі все ще переважає "західний підхід".

 Кандидатів зі Східної Європи ніколи не обирали на такі важливі посади, як, наприклад, генеральний секретар НАТО. Насправді, проти них навіть виступають, зокрема, колишній віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс і принаймні один чиновник Комісії не для протоколу.

Західна Європа все ще не розглядає Східну Європу і країни Балтії як рівноправних партнерів. Як наслідок, ЄС, в якому домінує Захід, все ще не сприймає Росію як пряму загрозу європейській безпеці.

Позитивним знаком визнання є те, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму щорічному посланні про стан справ в ЄС у 2022 році зазначила: "Нам слід було б прислухатися до голосів всередині нашого союзу - в Польщі, в країнах Балтії та в усій Центральній і Східній Європі".

Цей швидкоплинний момент визнання повинен лягти в основу набагато більш змістовних дебатів про те, хто і на якій основі приймає рішення в ЄС.

 Мільйони людей працюють над пошуком рішень наших найбільших проблем. У нашій щотижневій електронній розсилці, яку я допомагаю курувати, ви отримаєте збалансований новинний раціон, який не залишить вас виснаженими... але наповнить енергією та надією щодо європейських справ.

Автор

Вікторія Лапа

Викладач, Інститут європейської політики, Університет Бокконі.

Заява про розкриття інформації

Вікторія Лапа не працює, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка могла б отримати вигоду від цієї статті, а також не розкрила жодних відповідних зв'язків поза межами своєї академічної посади.

Партнер Університет Бокконі надає фінансування як член The Conversation UK.

Джерело: https://theconversation.com