gmb ssp 565x296

Членська організація UNI, профспілка GMB, домоглася виплати лікарняних для 19 000 працівників сфери догляду в компанії HC-One, найбільшому у Великій Британії постачальнику послуг з догляду за людьми похилого віку.

Оголошена 22 березня 2024 року, ця нова угода гарантує оплату з першого дня відсутності та вирішує проблему, коли працівники догляду змушені працювати, коли вони нездужають, ризикуючи поширювати інфекції серед літніх людей, яких вони обслуговують.

Раніше компанія не оплачувала перші три дні хвороби. У травні 2023 року уряд Великої Британії припинив виплату лікарняних за перший день хвороби - цей захід було запроваджено як стратегію стримування COVID-19.

Необхідність цієї зміни була очевидною. Нещодавнє опитування GMB показало, що кожен четвертий працівник первинної медичної допомоги розглядав можливість звільнення через "злиденну зарплату".

Наталі Грейсон, національний співробітник GMB, сказала:

"Для будь-якого працівника зазнати фінансових труднощів через свою бідність - це ганебно.

Але для сектору догляду це огидно - і, що ще гірше, небезпечно для наших близьких, про яких ми очікуємо, що вони будуть піклуватися.

Оплата першого дня лікарняного - це найменше, на що заслуговують працівники сфери догляду, але по всій Великій Британії вони змушені виживати без допомоги.

Це величезна перемога для членів GMB - це знакова зміна в культурі для всього сектору догляду.

Але GMB не зупиниться на досягнутому: ми не припинимо боротьбу доти, доки ці віддані своїй справі професіонали не отримуватимуть щонайменше 15 фунтів стерлінгів на годину".

Ця перемога є важливим кроком у ширшій кампанії "Боротьба за 15", яку очолює GMB, щоб забезпечити мінімальну заробітну плату в розмірі 15 фунтів на годину для професіоналів сфери догляду. Вона показує, що зміни можуть відбутися завдяки колективним діям.

"Відсутність першого дня лікарняного означає, що занадто багато працівників будуть змушені обирати між тим, що краще для їхнього здоров'я - і здоров'я тих, про кого вони піклуються - і можливістю оплачувати свої рахунки. Ми вітаємо працівників HC-One та GMB з цією перемогою, і ми будемо продовжувати солідаризуватися з вами, оскільки ви домагаєтеся поліпшення умов у системі охорони здоров'я Великої Британії", - сказав Алан Сейбл, голова сектору охорони здоров'я Глобального союзу UNI.

Джерело:

https://www.uni-europa.org/news/gmb-wins-day-one-sick-leave/