1757

Міжнародна організація праці (МОП) офіційно погодила визначення прожиткового мінімуму як невід'ємну частину нового соціального договору, покликаного перебудувати світову економіку в інтересах працюючих людей. Угода, досягнута в лютому ц.р. під час тристоронньої зустрічі експертів з питань політики заробітної плати, була схвалена Адміністративною радою МОП на її сесії 13 березня.

Згідно з новим визначенням, прожитковий мінімум - це "рівень заробітної плати, необхідний для забезпечення гідного рівня життя працівників та їхніх сімей, з урахуванням обставин у країні та розрахований за роботу, що виконується протягом нормальної тривалості робочого дня".
Угода МОП підкреслює важливу роль, яку мають відігравати уповноважені інститути та інструменти встановлення заробітної плати, зокрема, соціальний діалог і колективні переговори, і наголошує, що уряди та соціальні партнери повинні "забезпечувати поступовий перехід від мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму".
У ній також викладено кілька основних принципів оцінки прожиткового мінімуму, зокрема:
*Використання науково обґрунтованих методологій та надійних даних, які є прозорими та загальнодоступними.
*Консультації з соціальними партнерами.
*Регулярне коригування для відображення змін у вартості життя з урахуванням регіональних та соціально-економічних реалій.
МОП зобов'язана допомагати урядам і соціальним партнерам у встановленні заробітної плати на основі фактичних даних. Це передбачає допомогу в зборі даних для обговорення заробітної плати, надання технічної підтримки для визначення потреб у прожитковому мінімумі та оцінку відповідних економічних умов за запитом.
Генеральний секретар МКП Люк Тріангл привітав цю угоду: "Досягнення цієї угоди в МОП після 80 років ігнорування важливості прожиткового мінімуму є великою перемогою трудящих. Зараз для багатьох працівників заробітна плата є недостатньою для того, щоб вирвати себе та свої сім'ї з бідності, не кажучи вже про забезпечення гідного рівня життя.Ця угода є важливим кроком на шляху до міжнародних дій, спрямованих на забезпечення прожиткового мінімуму, і знаменує собою стрибок уперед до соціальної справедливості".
Джерело: