078

 

18 лютого Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з лідерами студентських первинних профспілкових організацій провідних українських вишів.

 

Зустріч була викликана ситуацією навколо перспективи ухвалення Верховною Радою законопроекту № 3474 «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)».

Звертаючись до профспілкових активістів Григорій Осовий наголосив, що зазначений законопроект містить низку положень, які обмежують діяльність студентських профспілок, а тому є неприйнятними. За його словами, окремі норми документу не тільки суперечать конвенціям МОП, ратифікованим Україною, а також вступають у протиріччя з Конституцією України і правами людини.

 

233

 

- Ми провели консультації з цього приводу з представником Міжнародної організації праці в Україні, звернулись до наших міжнародних партнерів, зокрема Міжнародної конфедерації профспілок та отримали солідарну підтримку нашим діям, - наголосив Григорій Осовий, - від міжнародних профспілкових об’єднань вже пішли листи на Голову Верховної Ради України, голову профільного парламентського комітету із закликом не ухвалювати законопроект, яким утісняється діяльність студентських профспілок, та відправити його на міжнародну експертизу.

У одному із листів на підтримку дій українських профспілок наголошувалося, що відповідно до Глобального індексу дотримання прав профспілок, Україна разом з Бангладеш, Камбоджею, Колумбією, Гватемалою, Іраном, Грецією входить до групи країн, де найменше дотримуються профспілкових прав.

 

3333

 

- Студенські профспілки - саме ті організації, де розпочинається формування свідомості майбутніх працівників, впевненість у тому, що їх законні права та інтереси бути захищені, - це своєрідна "колиска" всього профспілкового руху, - зазначив Григорій Осовий, - тому завдання, яке наразі має об’єднати усі без виключення профспілки – протистояти ухваленню ганебного антипрофспілкового законопроекту № 3474. Профспілки повинні продемонструвати єдність та здатність виборювати свої права.

Про свої дії у цьому напрямі керівництву ФПУ розповіли голови первинок провідних вузів Києва, Вінниці, Одеси, Харкова. По всій Україні розпочато компанію по збору підписів на підтримку студентських профспілкових організацій, зокрема в Харкові вже зібрано 40 тис. таких підписів.

- Нам потрібно безпосередньо звернутися до народних депутатів, - наголосив один з представників студентства, - а також ми потребуємо підтримки усіх галузевих профспілок та територіальних профоб’єднань, тому що йдеться про долю профспілкового руху в Україні.

 

4444

 

Під час наради виступили керівники ЦК Профспілок освіти і науки, культури, медичних працівників, авіабудівників, річкового транспорту та рибного господарства, Укрнафтогаз та ін. Було запропоновано обговорити зазначену проблему на найближчому засіданні Президії ФПУ та прийняти відповідне рішення.

Про свої подальші дії розповіли представники Молодіжної Ради ФПУ.

 

5555

 

Прес-центр ФПУ,

фото -

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України