75388495 2523459317934082 4190560270281605120 n

28 травня 2020 року відбулося перше засідання наглядової ради Проєкту ЄС-МОП “На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні”(в онлайн режимі).

Наглядова рада  затвердила   Положення про Наглядову Раду Проєкту ЄС-МОП та її склад.  Очолила Наглядову  Раду заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юлія Свириденко.

На засіданні було визначено наступну черговість реалізації  пріорітетних компонентів  Проєкту:

• Безпека і здоров’я на роботі (БЗР);
  • Трудові відносини;
  • Інспекція праці;
  • Незадекларована праця - наскрізний пріоритет.

Від  ФПУ до складу  Наглядової  Раду Проєкту ЄС-МОП війшов  в.о. заступника Голови  ФПУ Богдан Оверковський,

Проєкт спрямований на сприяння безпечній, здоровій та задекларованій праці в Україні. Його очікуваним результатом у близькій перспективі є покращення дотримання Україною основних міжнародних норм із безпеки і здоров’я на роботі (БЗР) та трудових відносин. У результаті впровадження проєкту очікується досягнення двох результатів: (1) правова база з БЗР і трудових відносин наближена до міжнародних трудових норм; (2) створено системи та процедури для виконання функцій інспекції праці. Реалізація Проекту буде здійснюватися   протягом 2020-2022  років.

Проект надасть  додаткову технічну допомогу  для впровадження ухваленої Кабінетом Міністрів України Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні, на цілі якої опирається даний проєкт. По суті, проєкт передбачає продовження роботи над узгодженням відповідного законодавства України з міжнародними трудовими нормами і правовою базою ЄС із безпеки та здоров’я на роботі, трудових відносин та інспекції праці. Також буде надана допомога у розробленні проєктів законів/нормативних актів (щодо транспонування 8 директив ЄС із БЗР, реалізації 3 законодавчих ініціатив, передбачених Національним планом дій з подолання НП, та узгодження правових рамок для роботи інспекції праці з Конвенціями МОП №№ 81 і 129)

Департамент охорони праці