ОХ

З 17.11 по 19.11.2021 у Будинку профспілок пройшов триденний семінар-тренінг "Посилення впливу профспілок під час реформування законодавства у сфері охорони праці. Змінюючи - покращуй!", що проводився в рамках проєкту Union to Union «Зміцнення професійного потенціалу профспілок щодо захисту прав працівників у сфері охорони праці - основоположного права міжнародних трудових стандартів» відповідно до договору між Міжнародною конфедерацією профспілок і Федерацією профспілок України.

Майже 100 представників різних профспілкових організацій з усіх куточків України онлайн та 20 осіб оффлайн взяли участь у цьому актуальному та своєчасному заході.

Семінар можна назвати марафоном, оскільки три дні, з 10.00 до 13.30 практично без перерв, ми обговорювали питання реформування законодавства про охорону праці, перспективи, загрози та виклики цих реформ для працівників та профспілок.

За програмою учасниками  семінару опрацьовано низку питань за 5 модулями:

1.     «Основи сучасного національного законодавства у сфері охорони праці»;

2.     «Основні міжнародні норми та Директиви Ради ЄС у сфері безпеки та гігієни праці»;

3.     «Роль та участь профспілок  у реформуванні національного законодавства у сфері охорони праці, його гармонізація з міжнародними і європейськими стандартами»;

4.     «Загрози та виклики профспілковому руху в Україні в умовах реформування законодавства про охорону праці, спрямованого на ліберізацію та дерегуляцію трудових відносин. Шляхи та перспективи їх вирішення»;

5.     «Профспілкові організаційні компанії.  Роль профспілкового органайзера в сфері охорони праці. Кращий міжнародний досвід та практики».

За кожним модулем Програми семінару після виступів спікерів учасники семінару були залучені до обговорення в рамках наступних діскусій:

§  Практичні аспекти забезпечення і розширення прав працівників на охорону праці в локальних нормативних актах підприємства, колективних договорах та Угодах;

§  Соціальні і економічні ризики державної політики щодо ліберізації і дерегуляції трудових відносин в Україні. Можливі наслідкі. Покращення чи гільйотина трудових прав у сфері охорони праці? Розвиток чи поглиблення економічної кризи?

§  Основні дії профспілок щодо захисту прав працівників та профспілок під час реформування законодавства про охорону праці. Шляхи та перспективи реалізації цих дій.

Окремим та важливим блоком семінару був детальний аналіз проєкту Закону України "Про безпеку та здоров'я працівників на роботі" в редакції Мінекономіки станом на 12.10.2021, який подано на розгляд Уряду без узгодження з профспілковою стороною.

ОХ1

Учасники та спікери семінару мали чудову нагоду обговорити профспілкову позицію щодо законопроєкту, спланувати подальші дії щодо відстоювання своїх прав. В рамках семінару був проведений детальний аналіз відповідності норм законопроєкту міжнародним нормам у сфері безпеки і гігієни праці (конвенціям МОП, Європейській соціальній Хартії, Угоді про асоціацію Україна-ЄС, Директивам Ради ЄС). На підставі цього аналізу складено Технічні рекомендації профспілок до законопроекту «Про безпеку праці і здоров'я працівників» з метою кращого його узгодження з міжнародними нормами щодо захисту прав працівників і профспілок у сфері охорони праці. Зазначені технічні рекомендації будуть направлені до НТСЕР, Уряду, Мінекономіки, віце-прем'єр-міністру з питань європейської інтеграції, секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, менеджерам Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» для подальшого обговорення та надання відповідних висновків до нього.

ОХ2

Представники профспілок будівельників (Тідва А.) та працівників охорони здоров’я (Фесан В.О.) розповіли про свій досвід щодо захисту прав працівників у своїй галузі, нові форми та методи роботи громадських інспекторів з охорони праці, зокрема як інструменти органайзінгу, а також їх подальші дії та пропозиції щодо кращого захисту прав працівників у цій сфері.

Спікерами семінару були заступник Голови ФПУ Андреєв В.М, фахівці апарату ФПУ департаменту охорони праці (Андрієвський Ю.З., Горюн Т.М., Казакова Д.М.), департаменту правового захисту,  соціального діалогу та колдоговірного регулювання (Орловська І.О.), департаменту міжнародних зв’язків (Кравчик Р.І.),  представники членських організацій ФПУ, менеджер Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Жолт Дудаш.

ОХ4

Матеріали семінару надіслано всім бажаючим учасникам цього заходу.

Проведення таких семінарів, фахове спілкування зі всіма членськими організаціями ФПУ дає нам надію, що спільними зусиллями ми не допустимо звуження прав працівників на безпечні і здорові умови праці та прав профспілок під час реформування трудового законодавства та законодавства у сфері охорони праці.

ОХ5

Програма семінару 17.11.2021-19.11.2021 додається.

 Попередня інформацію про початок семінару

Розміщено на веб сайті ФПУ 17.11.2021

https://bit.ly/3DOWznE

Департамент охорони праці Федерації профспілок України