70d025f7 301222 23

Урядпостановою від 20.12.2022 р. № 1414   вніс зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1107.

Держпраці спільно з Мінекономіки запроваджено отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі – дозвіл) в електронному вигляді через  Портал електронних сервісів Мінекономіки.

Відтепер для отримання дозволу достатньо заповнити онлайн-заяву, до якої додати електронний висновок експертизи.

Реалізація цієї послуги стала черговим кроком цифровізації Держпраці та робить видачу дозволу простішою, прозорішою та доступнішою для роботодавця, насамперед в умовах воєнного стану в Україні.

Окрім видачі дозволу, онлайн доступні також анулювання, переоформлення та продовження строку дії дозволів, які було отримано в електронній формі.

Поряд із цим з 01.01.2023 підписання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, а також продовження строку їх дії здійснюється шляхом накладення електронних підписів, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Всі видані дозволи підписуються виключно електронними цифровими підписами керівників територіальних органів Держпраці та містять QR-коди з посиланням на виданий дозвіл.

Зазначені нововведення якісно покращують ступінь захищеності виданого дозволу, унеможливлюють будь-які маніпуляції, пов’язані з їх підписанням, та залишають видачу паперових дозволів у минулому.

Суб’єкт господарювання, якому видано дозвіл, зможе з легкістю перевірити достовірність накладеного підпису та отримати актуальну інформацію про виданий дозвіл, лише відсканувавши QR-код.

Важливо! Послуги анулювання, переоформлення та продовження строку дії раніше отриманих дозволів у паперовому вигляді потребують подання оригіналу дозволу та здійснюються через ЦНАП.

Нагадуємо, що сьогодні в електронному вигляді на Порталі електронних сервісів Мінекономіки вже доступні послуги з:

Джерело: Державна служба України з питань праці

Департамент охорони праці апарату ФПУ