cd4cd292f526af86961a444d2ea09e4e

Міністерством економіки України затверджено, розроблені Державною службою України з питань праці, вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі.

Наказ Міністерства економіки України від 09.03.2023 № 1268 “Про затвердження Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі”  зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25.04.2023 за             № 672/39728.

Це один крок на шляху до зближення законодавства України та ЄС. Встановлення єдиних правил застосування знаків безпеки та здоров’я передбачено Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та спрямовано на створення для працівників безпечних та здорових умов праці.

    Знаками безпеки та здоров’я на роботі:

  • встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку;
  • дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки;
  • дається попередження про наявність ризику для забезпечення безпеки працівників.

   Реалізація акта  сприятиме підвищенню рівня безпеки технологічних процесів, поліпшенню умов праці та зменшенню кількості аварій та нещасних випадків на виробництві, а також посилить вимоги до регламентації безпечних методів роботи.

  Згідно з дослідженнями Інституту безпеки та здоров’я на роботі Великої Британії (IOSH), на підприємствах, де правильно використовуються знаки безпеки, кількість порушень правил безпеки знижується на 10-15 %. А за інформацією Міжнародного інституту забезпечення безпеки та здоров’я на роботі (ILOSH), ефективне використання знаків безпеки сприяє працівникам на 30 % швидше реагувати на потенційні небезпеки.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Департамент охорони праці апарату ФПУ