medosmotr1

Оприлюднено  проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України  «Про затвердження Порядку організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій».

Згідно з проєктом Порядку до працівників певних категорій належать:

  • працівники, які працюють в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища (шум, вібрація, забрудненість повітря робочої зони та робочих поверхонь шкідливими хімічними речовинами, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань), важкості та напруженості трудового процесу;
  • працівники, які підпадають під вплив канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • працівники, які зайняті на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • працівники віком до 21 року;
  • працівники, які мають змінний режим роботи зі залученням до роботи у нічний час.

Цей Порядок поширюватиметься на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та осіб, визначених у пункті 1 частини першої статті 35 Закону № 1105.

Медогляди проводитимуться:

ü  попередній — під час прийняття на роботу;

ü  періодичний (протягом трудової діяльності) — з періодичністю, визначеною у додатках 4 та 5 до Порядку;

ü  позачерговий — за заявою працівника, роботодавця, лікаря-профпатолога, у разі виникнення підозри на професійне захворювання або на вимогу посадових осіб органу держнагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері.

Роботодавець за власний кошт  забезпечуватиме організацію проведення обов’язкових медичних оглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо зумовлені захворювання та медичну реабілітацію.

Наказ набере чинності 1 жовтня 2023 року. Попередній Порядок, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246, втратить чинність.

Джерело: ДЕБЕТ-КРЕДИТ

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Звертаємо увагу членських організацій: листом МОЗ від 16.05.2023 №03-02/12914-/2-23 зазначений проєкт наказу надісланий до СПО об’єднань профспілок на погодження (доручення № 1427 – зк від 16.05.2023). Прохання опрацювати та до 22.05.2023 – надати експертні висновки.

Департамент охорони праці апарату ФПУ