5927eec0c1e11 090823

Мультидисциплінарні  команди фахівців із реабілітації по всій країні готові в будь-який момент надати послуги з комплексного відновлення людини. При цьому маршрут пацієнта – простий і зрозумілий.

Реабілітаційна допомога – доступна та безоплатна й повністю покривається Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій.

Враховуючи пацієнтоцентричність послуг, кожна людина, після отримання електронного направлення, може самостійно обрати один із 423 медичних закладів, законтрактованих НСЗУ за пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» чи «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

За напрямом стаціонарної реабілітаційної допомоги укладено договори із 262 закладами охорони здоров’я. За період із січня 2023 року по квітень відповідні лікарні отримали понад 778 мільйонів гривень. Під послуги з амбулаторної реабілітації законтрактовано 413 медзакладів. За період із січня 2023 року по квітень ці лікарні отримали більше ніж 338 мільйонів гривень.

Маршрут пацієнта для проходження реабілітації в амбулаторних умовах

Щоб розпочати процес реабілітації в амбулаторних умовах, достатньо отримати електронне направлення від сімейного чи лікуючого лікаря. Далі ви можете самостійно обрати зручну для вас лікарню. Вже в медзакладі вас обстежать лікар із фізичної та реабілітаційної медицини й мультидисциплінарна команда фахівців. Для найбільш ефективної допомоги до цього процесу долучаться:

·       фізичний терапевт;

·       ерготерапевт;

·       сестра медична з реабілітації;

·       психолог;

·       протезист (у випадку ампутації);

·       терапевт мови та мовлення (за необхідності).

У результаті обстеження фахівці з реабілітації спільно з вами розроблять індивідуальний реабілітаційний план. Ця «дорожня карта» включатиме конкретну мету, якої ви плануєте досягти після проходження курсу.

Амбулаторний пакет надання реабілітаційної допомоги передбачає високий обсяг відновлювальних заходів від однієї годин на добу. Тривалість курсу має бути не меншою за 14 днів. При цьому ви маєте право на 2 реабілітаційні цикли на рік.

Маршрут пацієнта для проходження реабілітації в стаціонарних умовах

Якщо людина з певним захворюванням або травмою потрапляє до лікарні та потребуєте реабілітації в після гострому періоді, то її можуть перевести з одного медзакладу чи клінічного підрозділу до іншого. При цьому процес відновлення пацієнта має розпочинатись якомога раніше.

Також стаціонарна реабілітація доступна за електронним направленням. Його може сформувати виключно лікуючий лікар. Спеціалізація фахівця, який формує направлення, залежить від захворювання або травми пацієнта. Водночас вибір лікарні, в цьому випадку, — за людиною, яка потребує відновлення.

У медзакладі до обстеження пацієнта, який потребує відновлення, підключається лікар із фізичної реабілітації та ціла команда фахівців. Склад мультидисциплінарної команди — аналогічний амбулаторному пакету. Після первинного обстеження фахівці спільно з пацієнтом формують індивідуальний реабілітаційний план, у межах якого визначаються конкретні результати, яких пацієнт має досягти після курсу реабілітації.

Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має продовжуватись щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше — понад 21 календарний день, з тривалістю інтенсивних занять — від 3 годин на добу. При цьому, в залежності від важкості травми, кожен пацієнт може безоплатно пройти від двох до восьми реабілітаційних циклів протягом року.

Як самостійно обрати лікарню?

Після отримання електронного направлення на стаціонарну чи амбулаторну реабілітацію ви можете самостійно обрати лікарню, в якій бажаєте отримати відповідні послуги. Щоби це зробити:

  • зайдіть на сайт Національної служби здоров’я України;
  • натисніть на посилання «Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг»;
  • оберіть область та населений пункт;
  • в полі «Група послуг» клікніть на 53 пункт «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» або 54 пункт «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах».

Якщо робота з сайтом здається вам складною та незручною — зателефонуйте за номером НСЗУ 16-77 та отримайте розгорнуту довідку про заклади, які надають відповідні послуги.

Джерело: Урядовий портал

Журнал «Охорона праці і  пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ