МАЙБУТНЯ ПЕНСІЯ 290823

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт  № 8223  «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання», який  впроваджує нові стандарти захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання, відповідно до права Європейського Союзу. Відповідне рішення парламентарі ухвалили на засіданні 23 серпня 2023 року.

Зміни, внесені до Закону України від 14 січня 1998 року № 15/98-ВР «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання», стосуються:

  • уточнення та конкретизації повноважень Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади, Національної комісії з радіаційного захисту населення України;
  • запровадження трьох ситуацій опромінення (планової, існуючої та аварійної);
  • встановлення основних дозових лімітів ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення;
  • запровадження граничних доз в ситуації планового опромінення для персоналу та населення, референтних рівнів для ситуацій існуючого та аварійного опромінення;
  • запровадження референтних рівнів середньої річної концентрації активності радону в повітрі приміщень для постійного перебування людей, на робочих місцях;
  • визначення основних заходів щодо обґрунтування та оптимізації заходів захисту та безпеки при медичному опроміненні тощо.

Ухвалення закону дасть змогу втілити рекомендації Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції щодо скасування регуляторних інструментів, які стосуються використання радіонуклідних джерел та джерел іонізуючого випромінювання, якими опікується Міністерство охорони здоров’я.

Такі рекомендації підтримали на засіданні Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції 16 березня 2023 року.

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створена рішенням Уряду 13 січня 2023 року. До робочої групи, співголовою якої є Перший Віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби. До роботи МРГ залучені експерти Офісу ефективного регулювання, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії, EasyBusiness, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», USAID/UKAid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

За час роботи МРГ загалом переглянула понад 1000 інструментів.

Джерело:Урядовий портал

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Департамент охорони праці