Конкурс ДМ 2024 201

За рішенням Міжнародної організації праці щороку, 28 квітня,  відзначають Всесвітній день охорони праці.

Відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006,  в Україні День охорони праці відзначають з 2006 року, в ту саму дату, коли і міжнародний день – 28 квітня. У нашій державі цей день засновано з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

В рамках відзначення Дня охорони праці в Україні традиційно відбувся Всеукраїнський  конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей - 2024», вже тринадцятий.

Пишаємося тим, що цього року конкурс організували та провели  редакція журналу «Охорона праці» спільно з Федерацією профспілок України, Профспілкою працівників освіти і науки України за підтримки  Міністерства освіти та науки України, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та  організацій.

Фото Осового

Слід особливо відзначити сумлінну  та  злагоджену  роботу обласних організацій Профспілки працівників освіти і науки України у Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Київській, Одеській, Рівненській, Черкаській, Івано-Франківській, Волинській, Сумській, Житомирській, Полтавській областях, які взяли на себе непросту роль організаторів регіонального етапу конкурсу .

В орбіту цього могутнього всеукраїнського творчого руху були залучені  не лише юні таланти, але й їхні батьки, вчителі, друзі, фахівці з охорони праці, представники профспілок, освітяни,  водії, працівники пошти та багато інших небайдужих людей. Роботи дітей надходили з усіх областей України, навіть з окупованих територій, а також з країн Європи, куди переїхали українці через війну.

Конкурс ДМ 2024 194

Всього у конкурсі взяли участь понад 6 тис. малюнків.

Організатори конкурсу виконали  непомітну для інших, але просто титанічну роботу. Адже усі малюнки необхідно було розподілити відповідно до вікових груп учасників, скомплектувати, оцінити, виявити переможців регіонального туру, відсканувати кращі роботи, документально оформити, підготувати до участі у фіналі,  провести виставку. Все це вимагало напруженої, вдумливої,  уважної, кропіткої, відповідальної праці.  Проте, вона була недаремною. Усі хто долучився до неї вірять, що  енергія конкурсу трансформується у  краще сьогоднішнє і майбутнє безпеки праці і охорони здоров’я в Україні.

18 квітня  журі, до складу якого увійшли художники, фахівці з охорони праці, освітяни, представники Федерації профспілок України, Профспілки працівників освіти і науки України, Київської державної адміністрації, визначили переможців XIIІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей - 2024».

Конкурс ДМ 2024 060

Фінальна частина конкурсу відбулася в Київському палаці дітей та юнацтва. Його просторі зали  прикрасили  близько 250 кращих малюнків з усіх регіонів України.  П’ятнадцятьом авторитетним членам журі фіналу конкурсу було надскладно  визначитись з вибором дев’яти переможних малюнків, однак рішення прийнято.

Отже, за рішенням журі переможцями XIIІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024» стали:

І  вікова група (від 6 до 10 років):

·         І місце – Кравченко Поліна, с. Тріщуки, Львівська обл.;

·         ІІ місце – Візнюк Марія, м. Бершадь, Вінницька обл.;

·         ІІІ місце – Троц Богдана, м. Шепетівка, Хмельницька обл.

ІІ  вікова група (від 11 до 14 років):

·         І місце – Маслова Марфа, с. Синюхін Брід, Первомайський р-н, Миколаївська обл.;

·         ІІ місце – Соколіна Поліна, м. Чернівці;

·         ІІІ місце – Повхан Дарина, м. Ужгород, Закарпатська обл.

ІІІ  вікова група (від 15 до 18 років):

·         І місце – Гайдук Дарина, м. Світловодськ, Кіровоградська обл.;

·         ІІ місце – Осипенко Микита, м. Кременчук, Полтавська обл.;

·         ІІІ місце – Саливончик Юлія, м. Ковель, Волинська обл.

Конкурс ДМ 2024 089

Як завжди, всі малюнки майстерно  виконані,  креативні, неповторні, гідні увійти до переліку переможців, проте призових  місць лише дев’ять.

З метою охоплення та заохочення до творчості більшої кількості дітей-учасників конкурсу, Федерація профспілок України прийняла рішення окремо відзначити малюнки 6 – ти  дітей різних вікових груп, а саме:

1.Новосад Діана, 2010 р.н., м. Миколаїв.
2.Яцків Аксінья, 2011 р.н., м. Марганець, Дніпропетровська область
3.Нарбут Назар, 2011 р.н., м. Нововолинськ, Волинська область.
4.Баженова Маргарита, 2014 р.н., смт. Семенівка, Полтавська область.
5.Олійник Альона, 2008 р.н, Кіровоградська область.
6. Зелінська Юлія, 2008 р.н., м. Хмельницький.

Конкурс ДМ 2024 248

За творчий та свідомий підхід до виконання малюнків, їх відповідність темі Конкурсу та оригінальність зазначені діти нагоджуються Подяками від ФПУ та Сертифікатами одного з магазинів  для обрання подарунку на свій смак.

Необхідно відмітити, що Профспілка будівельників України також обрала для нагородження цінним подарунком малюнок  Здзінської Альони, 2007 р.н., с. Зелений Гай, Чернівецька область.

Сьогодні відбувся, організований журналом «Охорона праці», онлайн-флешмоб до Всесвітнього дня охорони праці – 2024: Мої правила безпеки, в якому взяли участь більше ніж 200 учасників з усієї країни, зокрема й Національний координатор МОП в Україні С. Савчук, президент Конфедерації роботодавців України О.Мірошниченко, Ольга Богданова, Голова Правління Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH).

Малюнок 5

Григорій  Осовий   у своєму вітальному слові наголосив на важливості питань безпеки та здоров’я працівників на роботі, зазначив, що діяльність профспілок спрямована перш за все на захист прав та гарантій працівників на охорону праці, на створення на кожному робочому місці  безпечних та належних умов праці, поінформував присутніх  про увагу до проблемних питань охорони праці в Україні з боку наших міжнародних партнерів.

Також Григорій Васильович особисто подякував організаторам конкурсу дитячого малюнку та дітям, які брали у ньому участь,  та  відзначив авторів та  роботи, які обрали представники Федерації профспілок України для нагородження від профспілок.

Малюнок 7 будівельники

Віримо в наших дітей та їх мирне майбутнє!

Своїми щоденними справами наближаємо нашу Перемогу!

Малююнок 6

Малюнок 4