IMG 20180420 101344

До Федерації профспілок України останнім часом почастішали запити щодо роз’яснень порядку перерахування профспілковим організаціям підприємств коштів роботодавця на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

Найбільш актуальними серед них були такі питання. З якого фонду оплати праці перераховувати ці кошти профспілковій організації: із загального фонду оплати праці усіх працівників підприємства чи тільки членів профспілки? Як мають використовуватися ці кошти: на потребу усіх працівників чи тільки для членів профспілки ? Як має діяти роботодавець, якщо на підприємстві утворилася ще одна чи декілька нових профспілкових організацій, які не брали участі в укладенні колективного договору на підприємстві, але наполягають на отриманні коштів від роботодавця?

Цій темі була присвячена робоча нарада фахівців структурних підрозділів апарату ФПУ та головних бухгалтерів низки членських організацій ФПУ, яка відбулася 20 квітня ц.р. під головуванням заступника Голови ФПУ Драп’ятого Є.М.

IMG 20180420 101311

Профспілкові юристи, фахівці з податкового законодавства, колдоговорів, з організаційних питань діяльності профспілкових організацій та бухгалтери детально проаналізували норми Законів України «Про професійні спілки,їх права та гарантії діяльності», «Про колективні договори та угоди» на їх узгодженість з вимогами Податкового кодексу України (стаття 133) до неприбуткових організацій, якими є в переважній більшості профспілки та їхні профспілкові організації. Відповідно до цих вимог, неприбуткова організація має витрачати усі отримані доходи для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (статутами).

Учасники наради констатували неузгодженість норм законодавства з питань використання профкомами відрахувань роботодавців на культурно-масову, оздоровчу та фізкультурну роботу. Водночас фахівці дійшли висновку, що профспілкові організації мають керуватися в своїй діяльності найперше положеннями статутів всеукраїнських профспілок, до яких вони належать. Саме у статутах визначено напрями використання доходів профспілкової організації, серед яких значаться також і кошти роботодавця на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

У подальшому планується напрацювати відповідні методичні рекомендації для використання їх у роботі первинних організацій всеукраїнських профспілок та роботодавців.

IMG 20180420 101048

Департамент профспілкового руху та