Изображение 183

 

Дії ФПУ проти наступу влади на права трудящих та більшості громадян обговорено 18 вересня керівниками всеукраїнських профспілок, профоб’єднань м. Києва і Київської області.

 

До масових протестних акцій у Києві і обласних центрах, пікетування Верховної Ради під час прийняття Держбюджету на 2019 рік та навіть можливого оголошення всеукраїнського страйку, профспілки спонукають факти неспинного зростання цін і тарифів, подальшого зубожіння працюючих і пенсіонерів, проведення антисоціальних реформ, зокрема у галузі охорони здоров’я, а також протиправні дії владних структур стосовно об’єктів профспілкової власності.

Саме на цьому наголошувалось під час робочої наради, що провів Голова ФПУ Григорій Осовий та його заступники за участю голів ЦК галузевих профспілок, керівників столичних профоб’єднань напередодні засідання Президії ФПУ, яке відбудеться 20 вересня ц.р.


Изображение 197

 

На ньому планується визначити заходи ФПУ з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Дня боротьби з бідністю, які щорічно відзначаються на початку жовтня, ухвалити профспілкові пропозиції до проекту Державного кошторису на 2019 рік, проаналізувати хід виконання рішень Ради ФПУ та Президії стосовно наступу на права профспілок, зокрема майнові, і напрацювати план подальших дій у цьому напрямі.

Остання тема викликала гостру дискусію, у ході якої зазначалось, що Урядом до сьогодні не розглянуто пропозиції ФПУ щодо законодавчого врегулювання статусу майна профспілок. Проте спроби захоплення профспілкових об’єктів не припиняються, через що ФПУ вже звернулась по допомогу до Міжнародної організації праці, Верховного Комісара ООН з прав людини, але час вимагає діяти більш рішуче на захист прав членів профспілок.

 

Изображение 206

 

До цього закликав заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, який нагадав присутнім, що боротьба спілчан за Будинки спілок в Ужгороді і Полтаві, за інші об’єкти, що привласнюються державними органами, допоки не виграна. Триває судова тяганина, тому профспілкам потрібно виявити солідарність та усім разом довести свою правоту, виступивши проти правового свавілля.

 

Изображение 221

 

У підсумку як один з таких кроків було запропоновано 17 жовтня ц.р. провести всеукраїнську акцію протесту профспілок з вимогами до влади:

- припинити економію на людині праці та передбачити у Держбюджеті-2019 підвищення прожиткового мінімуму і пенсій відповідно до норм національного законодавства. На підставі чинних нормативно-правових актів профспілками прораховано, що економічно обґрунтований мінімальний рівень оплати праці має становити не менше 7.700 грн. (у проекті Держбюджету на наступний рік цей показник передбачений у розмірі 4.170 грн., що ніяк не відповідає нинішнім реаліям та закону);

- повернути борги по зарплатам для майже 110 тис. працівників та запровадити механізм економічної відповідальності за невиплату зарплати;

- припинити зростання цін і тарифів, напрацювавши ефективні засоби соціального захисту для тих, хто цього потребує;

Изображение 230

 

- забезпечити гарантоване громадянам конституційне право на доступну і якісну медичну допомогу, запровадити загально медичне страхування та відновити систему санаторно-курортного лікування;

- припинити рейдерське захоплення профспілкового майна та законодавчо закріпити його статус.

Ці та інші вимоги більш детально розгляне Президія ФПУ вже найближчого четверга.

Тоді буде остаточно визначено, як саме діятимуть профспілки, однак, не виключно, що у разі ігнорування їхньої позиції буде запропоновано провести всеукраїнський страйк, як найбільш ефективний засіб солідарного протесту.

 

Изображение 273

 

Изображение 252

 

Изображение 189

 

Прес-центр ФПУ