20200123 084003 01

Завдання Федерації профспілок України на 2022 рік щодо посилення захисту економічних, трудових і соціальних прав та інтересів спілчан обговорили члени Ради ФПУ на засіданні в Києві 16 грудня ц.р.

У доповіді з цього актуального питання зазначалось, що у поточному році соціально-економічна ситуація в Україні характеризувалася надповільним відновленням економіки, зависоким рівнем інфляції, збереженням показників тінізації економіки тощо.

Ринок праці зазнав негативного впливу через структурні зміни в економіці, процеси приватизації, реформу адміністративно-територіального устрою, тривалу пандемію коронавірусу та введення режиму обов'язкової вакцинації для окремих категорій працівників.

IMG 20211216 100715

Наслідком цих процесів стало подальше притінення та скорочення діяльності підприємств, прискорення автоматизації бізнес-процесів та ліквідація робочих місць, а також підвищення рівня безробіття.

У таких умовах профспілки всіх рівнів борються за посилення захисту економічних, трудових і соціальних прав та інтересів своїх членів. Зокрема, 7 жовтня ц.р. - у Всесвітній день дій за гідну працю у Києві було проведено попереджувальну всеукраїнську акцію протесту профспілок проти просування владою законодавчих ініціатив, які звужують трудові права працівників, позбавляють їх права на гідну і безпечну працю, нівелюють правозахисну функцію профспілок.

IMG 20211216 121031

Рада у Постанові з цього питання визнала, що ФПУ та її членські організації своєю щоденною діяльністю і за підтримки міжнародного профспілкового руху роблять вагомий внесок у вирішення соціально-економічних проблем держави, створення умов для гідної праці та соціальний захист працівників і членів їхніх сімей.

Голові ФПУ, Голові СПО об’єднань профспілок Григорію Осовому, членам СПО об’єднань профспілок від ФПУ доручено ініціювати розгляд СПО профспілок питання подальшої взаємодії з іншими всеукраїнськими профоб'єднаннями щодо солідарних дій та методів боротьби з просуванням антитрудових та антипрофспілкових законодавчих ініціатив влади.

А також - продовжити роботу з народними депутатами, Урядом та роботодавцями щодо недопущення прийняття Верховною Радою України законодавчих пропозицій, якими передбачаються зміна методології розрахунку прожиткового мінімуму, що призведе до зниження соціального захисту населення.

IMG 20211216 104719

На засіданні Ради було також обговорено та ухвалено низку постанов стосовно виконання заходів з реалізації Стратегії діяльності Федерації профспілок України на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін», про технічні правки до Статуту ФПУ, бюджетні питання та ін..

Гостре обговорення викликала ситуація в майновому комплексі через ухвалення Урядом на засіданні КМУ 9 грудня ц.р. законопроектів «Про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» та "Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР", якими фактично пропонується вилучення майнових об’єктів, які на законних підставах належать профспілкам.

IMG 20211216 100734

Це стосується як офісних приміщень профспілок, так і санаторіїв, об’єктів соціально-культурного і спортивного призначення, якими протягом десятиліть користуються члени профспілок, ветерани праці, чорнобильці та інші категорії громадян.

Члени Ради рішуче засудили такі намагання Уряду та назвали це беззаконням.

Рада ФПУ 17 грудня продовжить свою роботу з розгляду цього питання та напрацювання заходів протидії щодо намагання влади провести експропріацію власності профспілок.

Початок засідання – о 12.00.

IMG 20211216 121006

IMG 20211216 104456

IMG 20211216 104531

Пресцентр Федерації професійних спілок України