20220630 130339 1

30 червня 2022 року у Києві у Будинку профспілок відбулось засідання Ради Федерації профспілок України, на якому було розглянуто і прийнято низку важливих рішень, які визначають особливості роботи профспілок в умовах воєнного стану.

 

Починаючи роботу Голова ФПУ Григорій Осовий від усіх спілчан висловив вдячність та шану мужнім воїнам Збройних сил України, територіальної оборони ЗСУ – захисникам держави, які міцно тримають оборону і чинять спротив російськім окупантам. Члени Ради  вшанувати світлу пам’ять загиблих у цій варварській війні хвилиною мовчання.

20220630 101516

У своєму виступі (повний текст можна переглянути тут) Голова ФПУ Г.В.Осовий зокрема зазначив, що з перших днів повномасштабного вторгнення рф на нашу територію зусилля і ресурси профспілок насамперед були спрямовані на захист територіальної цілісності держави, підтримку ЗСУ та територіальної оборони. Як повідомив Голова ФПУ, до честі профспілок всі організації відгукнулися на цю нагальну потребу. У нас понад 40 тис первинних профорганізацій, десятки потужних профоб’єднань, тому список усіх, хто допомагає надзвичайно об’ємний. Це є фактом неймовірної солідарності і патріотизму наших членів профспілок.

20220630 103005

Не зважаючи на те, що з початком повномасштабної війни проти України до 50 відсотків вітчизняних підприємств припинили свою діяльність, втрачено 4.8 млн. робочих місць, а понад 10 млн. осіб стали вимушеними переселенцями як у межах країни, так і біженцями в інших країнах, це не зламало наш народ, який за цих умов проявив здатність консолідуватися і об’єднати зусилля для порятунку країни та своїх сімей.

20220630 100905

Важливим пріоритетом для ФПУ стала гуманітарна робота. З перших днів війни у ФПУ створено Штаб з гуманітарної допомоги, залучені донорські кошти від міжнародних профспілкових і благодійних організацій для перебування внутрішньо переміщених осіб, відкрито санаторії та туристичні об’єкти, гуртожитки, навчальні центри. За цей час понад 400 тис. людей отримали притулок у профспілкових об’єктах, а 6 тис. людей, які втратили житло і дохід і є особливо нужденними, на умовах безоплатності проживають і харчуються в цих об’єкта і дотепер.

 На протидію викликам і загрозам суспільство організувалося при підтримці держави та міжнародної спільноти. Профспілки спільно з організаціями роботодавців та державними органами проявили відповідальність за долю країни і організували трудовий фронт. На сьогодні одним з найважливіших завдань для соціальних партнерів є збереження трудового потенціалу і забезпечення прав та соціальних гарантій трудівників в Україні.

20220630 103123

Говорячи про надання Україні статусу країни-кандидата у члени ЄС, було підкреслено, що це є також безперечним досягненням всього українського суспільства, в якому свій помітний внесок зроблено і профспілками. ФПУ проводить велику роботу на міжнародній арені по політичній підтримці України та засудження російської агресії, визнання війни як несправедливої, а рф – державою-терористом.

На засіданні ЄКП 22 червня, представниками делегації українських профспілок було зроблено заяву про вступ ФПУ до сім’ї європейських профспілок, в чому було надано потужну підтримку і вже у жовтні ц.р. планується прийняття відповідного рішення щодо цього.

20220630 101010

Голова ФПУ нагадав, що наразі влада працює над планом відновлення України в повоєнний період, а також висловив своє переконання, що побідні плани мають втілюватись у життя за участі працівників і роботодавців.

- У такому єднанні наша країна набуде реального змісту як країна з верховенством права, народовладдя і добробуту для всіх, - сказав профспілковий лідер.

Його підтримали у своїх промовах Анатолій Кінах, голова УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, а також Руслан Іллічов, генеральний директор Федерації роботодавців України, які брали участь у засіданні Ради ФПУ.

Після обговорення зазначених виступів та ситуації із забезпеченням в Україні трудових і соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану,  було визнано, що цей напрямок роботи для профспілок є вкрай важливим і його необхідно реалізовувати щоденною роботою. З питання «Про виклики і завдання ФПУ, її членських організацій щодо забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану в Україні» доповів заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

20220630 112110

У постанові з цього питання Президії ФПУ доручено опрацювати Стратегію відновлення України в повоєнний період, ініційовану Урядом і Президентом України. Для цього посталено завдання щодо необхідності налагодження взаємодії профспілок з представниками робочих груп, зокрема з напрямів соціально-економічного розвитку та посилення ролі громадянського суспільства в модернізації країни, просування профспілкових пропозицій із забезпечення прав і гарантій працюючої людини, з питань збереження та створення нових високопродуктивних робочих місць, зростання державних соціальних стандартів та гарантій, удосконалення податкової політики задля відновлення та розвитку економіки, зростання добробуту громадян України і повернення їх на батьківщину.

20220630 101857

Рада рекомендувала керівництву ФПУ і всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань продовжити надання допомоги Збройним силам України та силам територіальної оборони ЗСУ, як фінансової, так і технічної, надавати матеріальну підтримку членам профспілок та членам їхніх сімей, які постраждали під час війни, шляхом здійснення профспілкових виплат, у тому числі за рахунок коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

20220630 100934

Особливо наголошувалось на тому, що кожний член Ради і члени Президії, кожна профорганізація повинні мати власний план дій із окреслених у постанові пріоритетних завдань, адже після перемоги нам треба буде працювати над створенням профспілкових організацій на новітніх підприємствах чи їх поновлення на тих підприємствах, які було пошкоджено або знищено.

На засіданні також було обговорено стан профспілкового руху, діяльність і можливості всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань в умовах воєнного стану. Рада прийняла постанову щодо затвердження звіту про виконання бюджету ФПУ і сплату членських внесків за 2021 рік, а також затвердила бюджет організації на поточний рік.

20220630 130039

 

Пресцентр ФПУ