02

Цього разу зібрали профактив Хмельниччини – вперше навчання проходили саме голови первинних профспілкових організацій, що представляють різні галузеві профспілки. Цей тренінг відбувся у місті Кам’янець-Подільський на запит Федерації профспілок Хмельницької області (О. Сковородніков).

 

Війна увійшла в усі сфери нашого життя: працюємо, допомагаємо, волонтеримо. І нам потрібна психологічна стійкість в умовах війни. Кожна і кожен з нас відчуває на собі це. Відбувається суттєвий вплив на психічний стан людей, навіть тих, яким здається, що вони стійко переживають воєнні наслідки. Зокрема стан психічного, ментального здоров'я впливає й на сферу праці. Насильство і домагання – це один з факторів психосоціальних ризиків. Конвенція МОП № 190 та супровідна Рекомендація № 206 – перший міжнародний трудовий стандарт недопущення насильства і домагань в світі праці стане в нагоді для побудови політик/програм на робочому місці як ефективний інструмент попередження та реагування.

Федерація профспілок України з представництвом Міжнародної організації праці в Україні організували низку таких тренінгів для профспілкових працівників різних рівнів.

Досвід проведення попередніх тренінгів для керівників членських організацій ФПУ засвідчив необхідність освоєння та поширення відповідних знань і навичок ресурсними групами у галузевих профспілках та територіальних профоб’єднаннях для напрацювання і впровадження через систему колективних договорів політик/ програм  недопущення насильства і домагань та психосоціальної безпеки на робочих місцях на відповідних рівнях (галузь/ область, трудовий колектив).

Посилення компетентності профспілковців щодо міжнародних трудових стандартів

сприятиме формуванню психологічно безпечного, інклюзивного та гендерно-чутливого робочого середовища, вільного від насильства і домагань. Це підвищить захищеність працівників і працівниць, зробить повноцінною їхню життєдіяльність як на роботі, так і поза її межами.

Зацікавленість темою, сучасна динамічна форма подачі матеріалу, побудована на реальному кейс-аналізі, та позитивні відгуки учасників вкотре засвідчили актуальність і практичну значимість тренінгового проєкту. Отриманні знання та спільні напрацювання допоможуть у цей складний воєнний час профспілкам дбати про трудівників.

Щира подяка нашим друзям з представництва МОП в Україні – Андрію Фіголю, Ларисі Савчук, Ксенії Лепесі.

 01

Департамент профспілкового руху та зв’язків

з громадськими організаціями апарату ФПУ