IMG 20230629 104752

Рада Федерації профспілок України, яка зібралась на своє засідання 29 червня ц.р. у Києві у Будинку профспілок, обговорила стан виконання рішень виборних органів Федерації, зокрема щодо структурних змін у ФПУ та актуалізації своїх завдань в умовах війни та курсу України на євроінтеграцію. Засідання вів Голова ФПУ Григорій Осовий.

На 6-му засіданні Ради було розглянуто низку організаційних питань, зокрема про членів Ради ФПУ та зміни у складі постійних комісій Ради ФПУ. Створено нову Постійну комісію з питань міжнародної роботи і європейської інтеграції.

20230629 101850

Питання, якому члени Ради присвятили основний час для обговорення, – «Про поточну ситуацію, стан виконання рішень виборних органів, зокрема щодо структурних змін у ФПУ, й актуалізацію завдань в умовах війни та євроінтеграції»:  доповідь Голови ФПУ Григорій Осового,  аналітичні матеріалами до неї, виступи профспілкових лідерів з галузевих та територіальних організацій.

Обговорено питання, з якими найбільше до профспілок звертаються люди: дефіцит робочих місць і масштабне безробіття, значне падіння реальної зарплати і накопичення заборгованості по зарплатах, зростання цін і тарифів, призупинення індексації грошових доходів, «заморожена» мінімалка і мінімальна тарифна ставка в бюджетній сфері.

20230629 101716

Члени Ради ФПУ підтримали тезу, виголошену Президентом України 28 червня ц.р. під час виступу у Верховній Раді про те, що «Україна має відмовитися від ідеї, що нібито праця українців і українок має бути дешевою. Бо нібито дешевизна праці наших людей була конкурентною перевагою нашої України. Ми ставимо собі за мету досягти рівня оплати праці, який можна було би визначати за формулою «сусіди в Євросоюзі +30%», - сказав Володимир Зеленський.

Це співпадає з визначеним Стратегією діяльності ФПУ на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін» очікуваним и результатом: «рівень середньої заробітної плати підвищено вдвічі. Заробітна плата кваліфікованих працівників більше 1000 евро».

Актуалізовані завдання щодо забезпечення трудових, соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану, подальшої допомоги ЗСУ, внутрішньо переміщеним особам, профспілковим організаціям, які знаходяться на території, де відбуваються бойові дії та у відновленні їх роботи на звільнених територіях, постраждалим від війни членам профспілок та сім’ям загиблого, пораненого, пропалого безвісти члена профспілки. 

20230629 101825

Серед завдань, поставлених Радою:

- посилення правового захисту працівників при прийнятті законів, постанов Уряду, наказів міністерств, при прийнятті рішень роботодавця;

- використання нових можливостей, наданих нещодавно прийнятим законом про колективні договори та угоди для забезпечення трудових, соціальних гарантій, безпеки на робочих місцях;

- поглиблення міжнародної співпраці для впровадження кращих практик і трудових та соціальних стандартів Європейського союзу;

- захист майнових прав ФПУ і територіальних профоб’єднань.

IMG 20230629 101231

ФПУ продовжить виконання завдань, визначених Стратегією діяльності ФПУ на 2021-2026 рр. «Час дій та якісних змін», рішень VIII З’їзда ФПУ, Ради та Президії ФПУ з урахуванням їх актуалізації в умовах війни та євроінтеграції.

Рада ФПУ дала рішучу відсіч нападкам на Федерацію, засудивши провокативні дії, спрямовані на підрив іміджу найчисельнішої громадської організації країни та дискредитацію її керівництва. Продемонструвала згуртованість та виявила спроможність і надалі вирішувати важливі питання життя людей праці.      

IMG 20230629 101238

IMG 20230629 104333 IMG 20230629 101322

Пресцентр ФПУ