95559614 2640324242918793 6946850189550288896 n

В Україні фізичне та психологічне насильство у сім’ях є непоодиноким явищем. Адже за даними Урядового порталу за І квартал 2020 року суб’єктами взаємодії зафіксовано 46 997 звернень з приводу домашнього насильства, що на 48% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року (31 735 звернень), з них: від дітей надійшло 420 звернень, що становить 0,8% від загальної кількості; від жінок – 40 200 звернень, що становить 85% від загальної кількості; від чоловіків – 6 377 звернень, що складає 13,6% від загальної кількості звернень.

Обліковано 103 звернення щодо вчинення домашнього насильства стосовно осіб з інвалідністю.

ООН закликала Україну прискорити ратифікацію Стамбульськoї конвенції. Таким чином у представництві ООН в Україні відреагували на відповідну електронну петицію до Президента України, що набрала 15 травня 2020 року понад 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду. У представництві зазначили, що внаслідок пандемії, через зростання безробіття, самоізоляції та з інших причин рівень домашнього насильства в країні зріс і проблема потребує нагального вирішення.

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами була відкрита для підписання 11 травня 2011 року у Стамбулі, Туреччина, звідси назва “Стамбульська конвенція”. Конвенція включає 81 статтю, згруповану у 12 розділів. Структура ґрунтується на «чотирьох П»: Prevention (Попередження), Protection and support of victims (Захист та підтримка постраждалих), Prosecution of offenders (Суд над злочинцями) та Integrated Policies (Загальні принципи). Для кожного напрямку передбачається набір специфічних заходів.

Стамбульська конвенція є першою міжнародною угодою, де пояснюється поняття гендеру. Вона визнає насильство щодо жінок водночас і порушенням прав людини, і видом дискримінації, встановлює чіткий зв'язок між досягненням рівноправності між жінками і чоловіками, та викоріненням насильства над жінками.

Країни, які ратифікують конвенцію, беруть на себе низку зобов’язань, зокрема криміналізувати наступні порушення: психологічне насильство; переслідування (сталкінг); фізичне насильство; сексуальне насильство, включаючи зґвалтування, що недвозначно покриває всі сексуальні активності з особою без її згоди; примусовий шлюб; жіноче обрізання; примусовий аборт; примусова стерилізація.

Проте на даний час Стамбульська конвенція Україною не ратифікована. Разом із цим, очікуємо на відповідь Президента України щодо петиції №22/087528-еп «Закликаємо ратифікувати Стамбульську конвенцію (Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами)».

Крім того, за повідомленням Уряду, для швидкого, доступного та оперативного реагування на випадки вчинення насильства Міністерство внутрішніх справ розробило Чат-бот @police_helpbot, який діє в месенджері Telegram та акумулює всю необхідну інформацію про домашнє насильство.

Чат-бот може:

  • допомогти викликати служби допомоги (поліцію та «швидку допомогу»);
  • роз’яснити, що таке домашнє насильство та як протидіяти цьому явищу, повноваження органів і установ, які здійснюють заходи із запобігання домашньому насильству;
  • надати контакти інших служб допомоги;
  • переадресувати на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі.

Мінсоцполітики як спеціально уповноважений орган у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, який формує і реалізує державну політику у цій сфері та координує діяльність суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, забезпечує Чат-бот @police_helpbot контактами загальних та спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Звертаємо увагу, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, яким стало відомо про вчинення домашнього насильства, зокрема, якщо постраждалими особами стали або можуть стати діти, зобов’язані невідкладно повідомити про це до районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, уповноважених підрозділів органів Національної поліції України або до цілодобового Кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, який працює на базі державної установи „Урядовий контактний центр” за номером 15-47.

Департамент правового захисту