image001 58

10 грудня - в День прав людини на сайті ФПУ https://www.fpsu.org.ua Департамент правового захисту апарату ФПУ провів Інтернет - конференцію на тему: «Право на працю в умовах карантину».

Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш часто поставлені питання наших відвідувачів:

- Я інженер центру стандартизації і сертифікації. Мій чоловік - електрик на Укрзалізниці. З 9 грудня ми обоє повинні бути відсторонені від роботи із-за відсутності сертифікатів про вакцинацію або будь-яких інших довідок. Ніяких документів про відсторонення ми поки що не підписували. Чи є це відсторонення законним з вашого погляду ? Як воно повинно відбуватися і які права ми маємо при цьому, якщо хочемо працювати ? Чи маємо ми право в разі нашого звільнення оформитись на біржу праці і чи будемо отримувати матеріальну допомогу ?

Наталія

Як відомо, Міністерство охорони здоров’я розширило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим. До нього, зокрема, увійшли також працівники підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. А отже, і АТ «Укрзалізниця». Відповідний наказ МОЗ набрав чинності 9 грудня 2021 року.

Згідно з рекомендаціями Мінекономіки керівництво вашого підприємства мало вчинити наступні дії:

1.        Інформувати всіх працівників про необхідність обов’язкового профілактичного щеплення проти COVID-19.

2.        Ознайомити з тим, де працівник може вакцинуватись. Зокрема, це можна зробити:

- у центрах масової вакцинації (за посиланням  https://list.covid19.gov.ua/)

- з а допомогою мобільної бригади під час колективної вакцинації.

3.        Інформувати працівників про правові наслідки у разі відмови або ухилення від обов’язкового проведення профілактичного щеплення. Зокрема, про те, що заробітна плата під час відсторонення не виплачується, а лікарняний не оплачується.

4.        За випадками відмови або ухилення від обов’язкового профілактичного щеплення складати відповідний акт.

5.        У разі ухилення працівників від щеплення після 9 грудня без протипоказань, наказом або розпорядженням відсторонювати таких працівників від роботи.

6.        Обов’язково ознайомити працівників з таким наказом або розпорядженням.

Важливо знати, що одержання однієї дози вакцини проти COVID-19 не вважатиметься ухиленням або відмовою працівника від проходження щеплення. А відтак, це не буде  підставою для відсторонення від роботи.

Відмова від вакцинації не є підставою для звільнення працівника. У разі, якщо роботодавець матиме такий намір, звертайтеся до профспілки, членом якої Ви є.

Інформацію з питань щодо одержання допомоги по безробіттю у разі звільнення з роботи можна знайти на сайті Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/storinka/znayty-robotu

- Я працюю прибиральницею в перукарні. Керівництво вимагає від мене сертифікат про вакцинацію проти COVID-19, оскільки перукарня обслуговує громадян. Чи правомірна така вимога? Чи є така вакцинація обов’язковою для мене?

Тетяна,  Одеса

- Така вимога роботодавця є виправданою, якщо Ви працюєте в перукарні, що розташована в населеному пункті, який віднесений до «червоної зони» на підставі вимог постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», до якої 24 листопада Кабінет Міністрів України вніс зміни. Адже робота перукарень як закладів побутового обслуговування в такій зоні забороняється, за виключенням, надання послуг за попереднім записом. Обмеження для таких закладів не застосовуються, якщо працівники і відвідувачі мають один з таких документів:

- зелений COVID-сертифікат (чинний 365 днів);

- Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів);

- Іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів);

- негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену (чинний 72 години);

- Сертифікат про одужання (чинний 105 днів).

Отже роботодавець, скоріш за все, може мати на меті забезпечити умови для роботи перукарні в умовах «червоної зони» і тому вимагає відповідний документ про вакцинацію. Важливо зважити на те, що на сьогодні підприємства сфери побутового обслуговування не включені до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженого наказом МОЗ України від 04.10.2021 №2153. Отже вакцинація для їх працівників не є обов’язковою з точки зору законодавства. Однак безперечно є доцільною з огляду на те, що такі працівники обслуговують велику кількість громадян, ризикують захворіти самі і сприяти зараженню інших.

- Чи повинні дистанційному працівнику компенсувати витрати на матеріально-технічні умови праці? Як визначити розмір компенсації?

Галина, Київ

Питання запровадження дистанційної роботи регулюється статтею 60-2 Кодексу законів про працю України ( далі - КЗпП).

Частиною першою зазначеної статті визначається, що дистанційна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 05 травня 2021 року №913-21 було затверджено Типову форму трудового договору про дистанційну роботу, що має укладатися з працівником за звичайних умов.

Укладення трудового договору про дистанційну роботу за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів забороняється.

Зазначеним трудовим договором визначаються порядок і строки забезпечення працівників, які виконують роботу дистанційно, необхідними для виконання ними своїх обов’язків обладнанням, програмно-технічними засобами, засобами захисту інформації та іншими засобами, порядок і строки подання такими працівниками звітів про виконану роботу, розмір, порядок і строки виплати працівникам компенсації за використання належних їм або орендованих ними обладнання, програмно-технічних засобів, засобів захисту інформації та інших засобів, порядок відшкодування інших пов’язаних з виконанням дистанційної роботи витрат.

У разі відсутності у трудовому договорі положення про забезпечення працівників необхідними для виконання ними своїх обов’язків обладнанням, програмно-технічними засобами, засобами захисту інформації та іншими засобами таке забезпечення покладається на власника або уповноважений ним орган, який організовує встановлення та технічне обслуговування відповідних засобів, а також оплачує витрати, пов’язані з цим.

Слід зазначити, що питання щодо розміру відшкодування працівнику, який працює дистанційно, за спожиті побутові, комунальні послуги, а також інші поточні витрати, якими працівник забезпечувався в умовах офісу, законодавством не врегульоване. Однак можливість, розмір та порядок такої компенсації може встановлюватися за домовленістю сторін.

Звертаємо Вашу увагу, що на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом (розпорядженням) працівник ознайомлюється протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи. У такому разі працівника не потрібно попереджати за два місяці про зміну істотних умов праці, як того вимагає частина третя статті 32 КЗпП.

- Моя дружина працює учителем молодших класів і в даний час відсторонена від роботи, оскільки не вакцинувалася. Від вакцинації вона відмовилася, оскільки вагітна і має скоро народжувати. Чи буде їй під час відсторонення виплачуватися допомога по вагітності і пологах, коли вона піде у декретну відпустку?

Іван, Тернопіль

На відміну від допомоги по тимчасовій непрацездатності відстороненим не вакцинованим працівникам, така допомога вагітній працівниці буде виплачуватися обов’язково. Як роз’яснив Фонд соціального страхування України, допомога по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення та надається за кошти ФССУ за весь час перебування жінки у декретній відпустці. Право на таку відпустку настає з 30 тижнів вагітності попри перебування у відпустках інших видів, зокрема без збереження заробітної плати. Тож у разі формування е-лікарняного по вагітності та пологах, застрахована особа набуває права на декретну відпустку та відповідну допомогу за рахунок коштів Фонду соціального страхування України незалежно від того, чи було її відсторонено.

- Чи є інші передбачені законодавством способи врегулювання питання забезпечення права на працю працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації, крім їх відсторонення від роботи у разі відмови від її проведення?

Марина, Вінниця

Такі способи є. Там, де це можливо, може установлюватися дистанційна робота. Відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) на час загрози поширення епідемії, пандемії дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом (розпорядженням) працівник ознайомлюється протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи. У такому разі повідомляти працівника про зміну істотних умов праці за два місяці не потрібно.

Крім того, законодавство про працю не забороняє оформлювати простій з огляду на обставини, які унеможливлюють виконання працівником роботи через відсутність у працівників профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Відповідно до статті 34 КЗпП простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

При цьому, в залежності від обставин, які призводять до неможливості виконання працівниками робіт, може бути запроваджений як простій всього підприємства (установи), так і його окремих структурних підрозділів чи працівників.

Згідно зі статтею 113 КЗпП час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Працівники, вакцинація яких є обов’язковою, але які відмовилися від її проведення, можуть також просити роботодавця надати їм чергову відпустку або відпустку без збереження заробітної плати.

Із пропозицією щодо застосування дистанційної роботи та простою до роботодавця, крім самого працівника, може звертатися виборний орган профспілкової організації, членом якої є працівник.

- Директор школи, де я працюю, вимагає від мене показати сертифікат про вакцинацію. Чи порушує така вимога моє право на лікарську таємницю?

Валентина, Київ

Ні, вимога роботодавця надати сертифікат про вакцинацію не порушує права працівника на лікарську таємницю.

Про право фізичної особи на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні йдеться в статті 286 Цивільного кодексу України. Ця статті забороняє вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування фізичної особи.

Щодо поняття лікарської таємниці, то воно більше пов’язане з діями медичних працівників. Так, стаття 40 Основ законодавства України про охорону здоров’я встановлює, що медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Звертаємо Вашу увагу на те, що в затвердженій формі Внутрішнього COVID19 – сертифікату, який міститься на порталі «Дія», а також у паперовому Міжнародному свідоцтві про вакцинацію/профілактику відсутня інформація, яка стосується даних про хворобу особи, результати її медичного обстеження чи огляду. Сертифікат і свідоцтво підтверджують певний факт, а саме факт вакцинації. У ньому є дані про прізвище, ім’я, по батькові, дату народження особи, назву вакцини, якою особа щеплена, найменування її виробника та номер партії, а також про дату проведення щеплення і термін дії зазначених сертифікату та свідоцтва.

Дякуємо за участь в Інтернет - конференції!

Департамент правового захисту ФПУ