5e706e2da1c3c402600951

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий звернувся до Кабінету Міністрів України щодо необхідності створення державою умов для повного здійснення громадянами права на працю в умовах карантинних обмежень, обумовлених COVID-19.

Профспілками отримано відповідь, підготовану за дорученням Державного секретаря КМУ Міністерством економіки України. З неї випливає, що Мінекономіки має аналогічну профспілковій позицію стосовно обраного Міністерством охорони здоров’я України механізму стимулювання й мотивації до вакцинації, який, за його висновками, обмежує громадян у реалізації конституційного права на працю і створює загрозу для отримання ними  засобів для існування.

Мінекономіки також поінформувало, що Міністр не має повноважень для ініціювання перед КМУ, або надання завдань іншім міністрам, зокрема, щодо розгляду та вирішення порушеного профспілками питання.

Зважаючи на це, а також згідно зі ст..12 Закону України «Про соціальний діалог», Голова СПО об’єднань профспілок (після узгодження профспілкової позиції з СПО об’єднань роботодавців) має намір винести порушене перед Урядом питання щодо забезпечення конституційних прав і гарантій громадян в умовах карантинних обмежень на розгляд Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Департамент правового захисту ФПУ