viddalena robota 940x528

 

Роз'яснення Департаменту правового захисту апарату ФПУ:

Держпраця повідомляє, що заяви щодо прийняття на роботу, звільнення або переведення на іншу роботу тощо можна подати дистанційно за умови підтвердження факту особистого написання заяви шляхом використання електронного цифрового підпису, шляхом поштового відправлення, іншим погодженим із роботодавцем засобом.

До відома, згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 5 жовтня 2017 року № 2155-VIII, кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (далі - КЕП).

Отримати КЕП можна онлайн або офлайн.

Отже, власники ID карток або закордонних біометричних паспортів отримати КЕП можуть онлайн у додатку «Дія. Підпис» (Дія ID) за власним бажанням.

«Дія.Підпис» - (Дія ID) – це віддалений КЕП, який створюється за допомогою додатку «Дія» без особистої присутності осіб за допомогою технології PhotoID «Дія.Підпис».

PhotoID- технологія розпізнавання обличчя особи шляхом порівняння фотозображення особи.

(Більш детально можна ознайомитися можна за посиланням https://onlinebank.dp.ua/79-e-services/diia/915-viddalenij-kep-diya-pidpis-elektronnij-pidpis-v-smartfoni/)

Отимання КЕП офлайн.

Для отримання КЕП офлайн необхідно звернутися до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів (далі – АЦСК) згідно переліку та заповнити реєстраційну форму, надати паспортні дані і реєстраційний номер облікової картки платника податків.

КЕП отримується особисто з паспортом громадянина України або іншими документами, які унеможливлюють виникнення сумнівів щодо особи – відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічий реєстр та про документи, що посвідчують  особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

При зверненні за отримання КЕП до Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби, Міністерства внутрішніх справ України, Приватбанку, його можно отримати безоплатно. Інші надавачі довірчих послуг оформлюють електронний підпис відповідно до власних тарифів.

Кваліфіковані довірчі послуги, повязані з використанням віддаленного КЕП «Дія.Підпис» - (Дія ID) надаються підписувачам безоплатно.

Строк дії КЕП складає до 2 років із моменту його формування.

Електронний ключ до підпису доцільно зберігати на змінному носії (наприклад, на флешці).

(З консультацією Держпраці можна ознайомитися за посиланням https://dsp.gov.ua/faq/chy-mozhe-pratsivnyk-podaty-dystantsiino-zaiavu-pro-pryiniattia-na-robotu-zvilnennia-abo-perevedennia-na-inshu-robotu/).

Таким чином, у випадку, якщо у працівника не має можливості особисто подати заяви щодо звільнення, відпустки, прийняття на роботу, надання матеріальної допомоги тощо, радимо скористатися КЕП.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ