1383553201 3

Роботодавці, які укладають з найманим працівником трудовий договір/контракт, мають подавати до Державної податкової служби (далі-ДПС) Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення).

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням роботодавця, та повідомлення органу ДПС про прийняття працівника на роботу (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

Повідомлення подається роботодавцем до органів ДПС за місцем його обліку, як платника ЄСВ, до фактичного початку роботи працівника за укладеним з ним трудовим договором за формою згідно з додатком до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».

Норми ст. 24 КЗпП та постанови № 413 поширюються на усі випадки, коли працівник виконує роботу за трудовим договором, а отже, внутрішні сумісники у цьому випадку не є винятком.

У Повідомленні про прийняття сумісника (внутрішнього або зовнішнього) в графі 4 має бути відмітка «2» — працівники без трудової книжки.

Проте, якщо працівник, який раніше був оформлений сумісником, а стає основним працівником, то роботодавцю необхідно видати наказ про прийняття на роботу на основне місце роботи та подати до ДПС Повідомлення до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором або до початку виконання робіт/надання послуг гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті.

Лише після цього працівник може приступати до роботи як основний працівник.

05.01.2022 КМУ оновив порядок заповнення та форму Повідомлення (постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 № 413 і від 17 квітня 2019 № 328» від 28.12.2021 № 1392).

Зокрема, розширено перелік осіб, за оформлення відносин з якими слід подавати Повідомлення, а саме: працівники за укладеним трудовим договором — до початку роботи; гіг-спеціалісти резидента Дія Сіті — до початку виконання робіт / надання послуг. Повідомлення можна подати в електронному вигляді з використанням е-підпису відповідальних осіб у кабінеті. Повідомлення разом із укладеним трудовим договором, а також оформленим наказом чи розпорядженням роботодавця є підставою для допуску працівника до роботи.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ