article2 5d9eff204bee0

На «гарячу профспілкову лінію» звернулися з питанням чи обов’язково повідомляти про зміну місця роботи з основного на роботу за сумісництвом при призупиненому трудовому договорі.

 

Згідно з п. 12 ст. 1 Закону про ЄСВ основне місце роботи - місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування на її підставі.

Відповідно до частини другої  статті 21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Тобто, відповідно до цієї норми КЗпП працівники можуть виконувати роботу за сумісництвом на іншому підприємстві, крім основного місця роботи.

Законодавство про працю не передбачає можливості для працівника мати два основних місця роботи.

Пунктом 3-1 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від  9 липня 2003 року № 1058-IV8 встановлено, що застрахована особа зобов'язана повідомляти страхувальника, в якого особа працює за основним місцем роботи, про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання).

Таким чином, застрахована особа зобов'язана повідомляти страхувальника про основне місце роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). Тож працівник, з яким призупинили трудовий договір, й надалі перебуває у трудових відносинах із підприємством та має основне місце роботи. Прийняти його на нову роботу на період призупиненого договору можна тільки за сумісництвом.

Однак, як роз’яснює Східне Міжрегіональне управління Держпраці, під час призупинення трудових відносин за попереднім місцем роботи, яке було для працівника основним, він має право працевлаштуватись у іншого роботодавця та визначити таке нове робоче місце основним. Згода роботодавця не потрібна. Працівнику достатньо повідомити роботодавця про укладення трудового договору та визначення нового місця роботи основним.

Щоб змінити основне місце роботи, працівник повинен відкликати попередню заяву про визначення такого місця роботи основним. З дати заяви про відкликання ознака основного місця роботи змінюється на роботу за сумісництвом. Відповідно до пункту 3-1 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від  9 липня 2003 року № 1058-IV8 повідомити про це роботодавця, де він працював за сумісництвом.

(Більш детально можна ознайомитися за посиланням https://smu.dsp.gov.ua/forpeople/recomendwartime/vyznachennia-osnovnoho-mistsia-roboty-pratsivnyka/).

Департамент правового захисту апарату ФПУ