esop

Нещодавно в американському журналі Forbes у статті «Хто сказав, що профспілки та ESOP не об’єднуються?» авторки Mary Josephs було підняте питання щодо тісної взаємодії профспілок та ESOP.

(До відома: ESOP (Employee Stock Ownership Plan) - план володіння акціями працівників - це план виплат працівникам, який надає працівникам частку власності в компанії у вигляді акцій).

Отже, об’єднання в профспілки зростає, як і участь в ESOP. Що це дає? Чи є профспілкова діяльність несумісною з власністю працівників?

Оскільки інфляція випереджає зростання заробітної плати, стає все більш очевидним те, що профспілкова діяльність і власність працівників є шляхом до економічної рівності для працюючих – і вони все частіше взаємодіють. Компанії, де є  профспілки, засновують ESOP на користь своїх працівників так само часто як і де профспілки відсутні.

2022 рік виявився роком буму як для профспілок, так і для ESOP – і ця тенденція продовжується. Відомі компанії, такі як  Starbucks, Amazon, Trader Joe’s і Apple, серед іншого – програли в зіткненнях з організованим рухом працівників та зіткнулися з його посиленням. Якщо така тенденція збережеться, можна забути про десятирічне зниження членства в профспілках приватного сектора.

Згідно з даними Bloomberg Law, у першій половині 2022 року профспілки виграли 641 виборів, найбільше за кількістю за останні 20 років. Профспілки виграли понад три чверті своїх виборів, що на 80% вище рівня минулого року, і репрезентували вдвічі більше працівників, понад 43 000. І американці все більше віддають перевагу профспілкам. Щорічне дослідження Gallup у 2022 році показує, що 71% схвалюють їх, порівняно з 68% минулого року та найвищим показником з 1965 року.

Що стосується права власності працівників і ESOP, жодної чіткої статистики немає, хоча Національний центр власності працівників оцінює приблизно 6500 ESOP у США, які охоплюють 14 мільйонів учасників. І хоча NCEO зазначає, що кількість планів ESOP загалом зменшилася з 2000 року, безсумнівно, що цифри зростають залежно від активності працівників.

Крім того, зважаючи на активну діяльність, пов’язану з ESOP, у Конгресі та законодавчих зборах штатів, за прогнозом - це буде десятиліття ESOP.

У 2022 році три основні законопроекти забезпечили значні переваги для існуючих і майбутніх ESOP. Вони включають Закон про асигнування на національну оборону, Закон про зниження інфляції, який звільняє ESOP від нового 1% акцизного податку на викуп корпоративних акцій, і підписаний у серпні закон про зміцнення напівпровідникової промисловості США, який виділяє компанії та асоціації, що належать працівникам, для цільової підтримки.

Багато штатів також нещодавно прийняли законодавство на підтримку ESOP. У Каліфорнії створено Офіс захисту малого бізнесу, завданням якого є зменшення бар’єрів для власності працівників. У Нью-Йорку були  внесені поправки до закону про корпорації, щоб дозволити розширення власності ESOP на архітектурні та інженерні фірми.

Комісії з комунальних послуг було надано завдання приділяти більш уваги компаніям, що є власністю працівників під час збору тендерних пропозицій для проектів у сфері відновлюваної енергетики. NCEO зазначає, що це перший закон, який встановлює спеціальні переваги для державних підрядників з ESOP. Крім того, все більше штатів створюють центри власності працівників, щоб стимулювати зростання ESOP.

Повернемося до профспілок і ESOP. Немає сумніву, що вони об’єднуються. Багато профспілкових будівельних та інженерних компаній, наприклад, створили ESOP або інші ініціативи, пов’язані з власністю працівників, і не лише для своїх членів, а й для працівників, які не є членами профспілки.

Адвокат Дебора Гробан Олсон навела вісім прикладів ініціатив профспілок щодо компаній, що є власністю працівників. До яких входить і купівля UAW робітничого кооперативу Franklin Forge, коли його материнська компанія намагалася відмовитися від нього, а також ESOP під керівництвом United Food & Commercial Workers Union із сімейним супермаркетом Rosauers Supermarket в обмін на профспілкові концесії.

Сучасні новостворені профспілкові організації обирають шлях сприяння власності працівників, особливо наголошуючи на пропозиції щодо пільг. Для компаній чітко регламентована діяльність ESOP сприятиме проведенню діалогу з працівниками, демонструючи тим самим, що їх цінують і поважають, навіть і тоді, коли профспілка відсутня. Це може змінити динаміку управлінсько-трудових відносин. Наприклад, ESOP можна адаптувати та керувати разом із пенсійним планом або окремо від нього.

Що стосується профспілок, то в минулому вони частіше використовували ESOP і робітничі кооперативи для захисту пенсійних планів і гарантій роботи своїх членів. Серед іншого, зазначає пані Олсон, профспілки надають кваліфікованих бізнес-консультантів, а також адвокатів і переговірників, щоб вони представляли інтереси працівників при купівлі акцій у корпоративного продавця.

Враховуючи зростаючу підтримку американцями профспілок, цілком імовірно, що існує достатня суспільна підтримка і власності працівників. Опитування Чиказького університету в 2019 році показало, що майже три чверті опитаних американців – 72% республіканців і 74% демократів – віддали б перевагу працювати в компанії, що є власністю працівників.

Дослідження показують, що ESOP сприяють більшій залученності працівників, у тому числі і членів профспілок. Схоже, що об’єднання профспілок і ESOP є  актуальним і активно використовується.

(Більш детально можна ознайомитися за посиланням www.forbes.com/sites/maryjosephs/2022/12/20/who-says-unions-and-esops-dont-mingle/?sh=1478b1ed3927)

Підготувала і переклала

Оксана Зайцева