coins 1523383 1280 696x464

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вважає за доцільне розпочати роботу над розв’язанням питання своєчасної виплати заробітної плати в Україні, яка згідно з практикою Європейського суду з прав людини є правом приватної власності.

 

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця за реєстр. № 9510.

Автори законопроекту наголошують: своєчасне отримання заробітної плати за відпрацьовані дні в повному обсязі — конституційне право працівників. Однак ще до широкомасштабного вторгнення 129,5 тисяч українців не отримали заробітну плату вчасно, а заборгованість перед ними сягнула 3,1 млрд гривень. Через неотримання заробітної плати людина потрапляє у складні життєві обставини. А неможливість, зокрема, сплачувати кошти за спожиті комунальні послуги призводить до невиплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств.

Законопроект пропонує закріпити на законодавчому рівні норми, які:

- забезпечують належний законодавчий захист права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю;

- гарантують працівнику отримання адекватної грошової компенсації збитків, понесених ним внаслідок порушення строків її виплати;

- посилюють відповідальність роботодавця за затримку заробітної плати;

- забезпечують створення гарантійної установи задля посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

«Керівники підприємств несуть кримінальну відповідальність за несплату заробітної плати. Однак засуджених за цей злочин майже нема. Таким чином відповідна норма Кримінального процесуального кодексу не працює. З іншого боку заборгованість по заробітній платі постійно зростає, – зазначила Голова Комітету Г.Третьякова. — Водночас підприємств, які не виплачують заробітну плату через банкрутство не так багато. Більшість підприємств, які не виплачують своєчасно зарплату знаходяться в державному секторі. А тому відповідальна за таку невиплату держава. Так каже Європейський суд з прав людини. Маємо забезпечити верховенство права», — наголосила Голова Комітету.

Народні депутати України були солідарними у думці, що деякі положення законопроекту варто вводити в дію після завершення воєнного стану в Україні, аби не створювати додаткового навантаження на приватні підприємства, які сплачують податки та забезпечують громадян робочими місцями, але час від часу мають фінансові труднощі.

Експерти профспілкового середовища повідомляють, що надалі прийняття законопроекту зробить економічно невигідним для роботодавця затримувати зарплату, створить умови для скорочення обсягів наявної заборгованості з її виплати, підвищить рівень економічного захисту працівника у випадку невчасної оплати праці, а також забезпечить створення механізму компенсації заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

«Цей законопроект імплементує частину 3 Конвенції 173 МОП. Понад 20 років профспілки намагалися імплементувати цю частину конвенції», — наголосив керівник Департаменту правового захисту апарату ФПУ Дмитро Лях.

Реалізація запропонованих проектом Закону за реєстр. № 9510 норм сприятиме наближенню законодавства України до європейських трудових стандартів та виконанню завдань, визначених Європейською Комісією в Аналітичному звіті про рівень наближення законодавства України до актуального права ЄС.

Варто зазначити, що в ЄС накопиченню значних обсягів заборгованості з заробітної плати запобігає високий рівень розвиненості економічних систем країн Європи, де розв’язанню проблеми сприяють доступність кредитів, низький рівень корупції, ефективне державне регулювання тощо.

Досвід європейських країн свідчить, що головною умовою мінімізації заборгованості є соціальний діалог, чітка дисципліна дотримання законодавства, прозорість та гласність обговорення цих проблем, широке використання працівниками механізмів активної боротьби за власні трудові права. Детальніше: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/240244.html

 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України