unnamed 160421 

13 квітня ц.р. Верховна Рада України підтримала зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими повернула до переліку підстав для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України – випадки хвороб і травм.

Закон вводиться у дію з 30 червня 2021 року.

Управління соціального страхування  і пенсійного забезпечення апарату ФПУ зазначає, що раніше Законом України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я» (норми якого мали набувати чинності 30.06.2021р.), серед іншого, було внесено зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». У новій редакції закону було передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності лише на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

Профспілки звернулись до парламенту та Уряду з вимогою негайно виправити цю кричущу помилку законодавців та повернути право застрахованим особам на такий основний вид соціального захисту у соціальному страхуванні як матеріальна допомога в разі тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми.

Сподіваємось, що Президент України підпише прийнятий парламентом Закон і Фонд соціального страхування України продовжить забезпечувати страхові допомоги на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня.

 

Федерація профспілок України