1575736357

Кабінетом Міністрів України 29 березня 2021 року прийнято постанову № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України», якою суттєво змінюється порядок виплати пенсій та запроваджується плата за доставку пенсій за рахунок їх одержувачів.

Зокрема, починаючи з 1 вересня 2021 року виплата усіх пенсій здійснюватиметься лише через уповноваженні банківські установи. Виключення складають лише особи з інвалідністю І групи; особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду та особи, які досягли 80-річного віку, на власний вибір яких, виплата пенсій здійснюватиметься або через банківські установи, або відібраними за конкурсом організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсій за місцем їх проживання (нині ці функції виконує ПАТ «Укрпошта»). Доставка пенсій додому таким особам здійснюватиметься за рахунок Пенсійного фонду України.   

До відома, з 1 квітня 2021 вартість послуг із виплати і доставки пенсій,  яка нині регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. (із змінами) у містах становить - 1,3%, а у селі – 2,65% від суми пенсійної виплати.

Якщо ж хтось із осіб, які не відносяться до зазначених категорій, виявлять бажання після 1 вересня ц.р. отримувати пенсію за місцем їх фактичного проживання, то, на підставі угоди з уповноваженим банком, доставка пенсії додому здійснюватиметься відібраними за конкурсом організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсій, за рахунок таких осіб, згідно з тарифами на оплату послуг з виплати і доставки пенсій, одночасно з одержанням такої послуги.

Таким чином, житель села, у якому немає відділення уповноваженого банку, який не відноситься до вказаних категорій та отримує мінімальну пенсійну виплату 2200 грн, буде змушений витратити із своєї пенсії за її доставку (виходячи із зазначеного вище тарифу) 58,3 грн. Доставка суми середньої пенсії (3725 грн) коштуватиме жителю села 98,7 грн.   

Слід зазначити, що СПО об’єднань профспілок проект зазначеної постанови не підтримав. У зверненні СПО об’єднань профспілок до Мінсоцполітики зазначалося, що переведення виплати всіх пенсій (за виключенням окремих зазначених вище категорій осіб) через банківські установи, особливо у сільській місцевості, призведе до створення соціальної напруги серед одержувачів пенсій. А запровадження плати за доставку пенсій за рахунок їх одержувачів, більшість яких знаходяться за межею бідності, стане додатковим фінансовим навантаженням та призведе до зниження рівня їх соціального захисту та ще більшого збідніння.

            Незважаючи на це, постанова Уряду схвалена і набрала чинності. При цьому, п. 5 постанови №277 визначено, що одержувачам пенсій (за виключенням окремих зазначених вище категорій осіб), які самостійно не визначаться із банком для отримання пенсії, з 1 вересня 2021 р. пенсія виплачуватиметься через поточні рахунки, відкриті в ВАТ «Ощадбанк» за зверненням органів Пенсійного фонду України, з подальшим інформуванням про це пенсіонера.

Без перебільшення можна стверджувати, що запровадження зазначеного порядку виплати пенсій викличе неабиякі труднощі для одержувачів пенсій, в т.ч. міських жителів. Адже з доставкою додому отримують пенсію, як правило, особи через вік і стан здоров’я яких складно користуватися банківськими картками, терміналами. Не зайвим буде згадати і недовіру старшого покоління до банківського сектору, особливо з урахуванням збільшення випадків шахрайств, які вчиняються стосовно власників банківських карток. Встановлення ж плати за доставку пенсій додому, особливо для осіб, розмір пенсії яких нижче розміру фактичного розміру прожиткового мінімуму, є нічим іншим як спробою перекласти вирішення питання фінансування доставки пенсій  на самих пенсіонерів. 

Слід зазначити, що до органів виконавчої влади вже почали надходити чисельні звернення одержувачів пенсій стосовно скасування прийнятої постанови.

 

Федерація профспілок України,

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення