foto1841 1

З 1 жовтня 2021 року Україна повністю переходить на електронні лікарняні. Оформлення всіх лікарняних буде відбуватися виключно з внесенням даних в електронну систему охорони здоров'я.

Щоб отримати Е-лікарняний, треба прийти на прийом до лікаря, який створить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в реєстрі. Автоматично на підставі медичного висновку (медичних висновків) про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності формуватиметься листок непрацездатності у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (сформується електронний листок непрацездатності) - це документ, за яким нараховують виплати. Інформація потрапить в систему E-health і до Пенсійного фонду, який формує та веде реєстр та є володільцем інформації, що міститься в ньому.

Роботодавці зможуть переглянути інформацію про лікарняні листки своїх співробітників через особистий електронний кабінет на веб-порталі Пенсійного фонду. Для працівників сформований Е-лікарняний стає доступним для перегляду у день його створення у відповідних особистих кабінетах на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду (необхідно зареєструватись). Інформацію про відкриття е-лікарняного працівник отримає sms-повідомленням на телефон. А також по своїх листках непрацездатності (номер, дата відкриття, дата закриття, причина непрацездатності) працівник може отримати у пункті меню особистого кабінету громадянина «Мої листки непрацездатності».

До дати закінчення періоду дії Е-лікарняний не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування матеріального забезпечення. Лише сформований листок непрацездатності з причиною непрацездатності «вагітність і пологи» автоматично передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення у день створення.

При цьому працівнику не потрібно роздруковувати Е-лікарняний та надавати роботодавцю будь-яких паперових підтверджень про тимчасову непрацездатність. Достатньо лише повідомити у будь-який доступний спосіб комунікації роботодавця про факт формування лікуючим лікарем медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

Враховуючи вищевикладене, листок непрацездатності, що формується у Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як і його паперова версія.

Потрібно звернути увагу, що отримання Е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення.

Страхувальник має формувати заяви-розрахунки окремо за кожним видом листків непрацездатності.

Особливості видачі листків непрацездатності та формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність закріплені в наказі МОЗ від 01.06.2021р. №1066 «Інструкція по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності».

Так, цією Інструкцією установлено, що якщо листок непрацездатності відкривається за паперовою формою, за одним випадком тимчасової непрацездатності, то його продовження аж до повного закриття незалежно від того, у якого суб’єкта господарювання (заклад охорони здоров’я або фізична особа-підприємець, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової непрацездатності) продовжує лікування пацієнт, відбувається виключно в паперовій формі, навіть якщо суб’єкт господарювання протягом періоду непрацездатності особи, у якої є відкритий листок непрацездатності, перейшов на формування медичних висновків у Реєстрі.

У разі якщо особі, у якої відкритий паперовий листок непрацездатності, лікар встановлює факт тимчасової непрацездатності за новим випадком тимчасової непрацездатності і в цей період у суб’єкта господарювання наявна технічна можливість формування медичних висновків у Реєстрі, то лікуючий лікар суб’єкта господарювання за новим випадком тимчасової непрацездатності формує медичний висновок у Реєстрі (тобто з подальшим формуванням  Е-лікарняного).

У разі якщо під час дії перехідної моделі особа, у якої сформовано медичний висновок у Реєстрі в одного суб’єкта господарювання, звернулася для проходження обстеження, консультації, доліковування, проходження реабілітації тощо до іншого суб’єкта господарювання, у якого ще відсутня технічна можливість формування медичних висновків у Реєстрі, то для такої особи відкривається паперовий листок непрацездатності як новий випадок тимчасової непрацездатності.

Випадки тимчасової непрацездатності, оформлені паперовим листком непрацездатності та Е-лікарняним, є різними страховими випадками, незалежно від черговості їх отримання застрахованою особою, тому роботодавець відокремлює їх під час призначення матеріального забезпечення.

Матеріальне забезпечення по листкам непрацездатності, що продовжуватимуть надходити до роботодавців на звичайних бланках та по Е-лікарняних необхідно оформлювати за формою заяви-розрахунку, затвердженою Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 12.

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення