komisiya
Відпрацювавши два пленарні засідання, депутати вирішили скасувати деякі свої рішення. Йдеться про два закони про соціальну сферу. До Верховної Ради внесено відразу три проєкти постанов про скасування голосувань.

Перший. «Про скасування рішення Верховної Ради України від 21.09.2022 року про прийняття у другому читанні та загалом як закону України проєкту закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та запровадження нових активних програм на ринку праці».
Другий. «Про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України».
Третій. «Про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України».

Злиття фондів
Таким чином, одразу два проєкти постанов оспорюють прийняту 21 вересня 2022 року Верховною Радою нову редакцію Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України». Суть новацій — в об’єднанні з 1 січня 2023 року Фонду соціального страхування і Пенсійного фонду, причому адміністративно ПФУ частково поглине Фонд соцстраху, оскільки останній працюватиме на базі мережі ПФУ.
На думку автора, цей крок скоротить витрати на керування двома фондами. Михайло Папієв у пояснювальній записці зазначає, що 2020 року сума непогашеної позики з Держказначейства ПФУ перевищила 9 млрд грн. Відрахування розподілятимуться за пайовим принципом, тоді як, згідно з чинним законодавством, за кожним видом соціального страхування затверджується окрема частина ЄСВ з формуванням окремих бюджетів, що підвищить прозорість руху коштів.
Економія, на думку автора, дасть 2-3 млрд грн на рік. У серпні та вересні, ще коли закон був законопроєктом, навколо нього спалахнула дискусія. З одного боку, голова профільного парламентського комітету Галина Третьякова стверджувала, що завдяки новаціям жорсткіше контролюватиметься цільове витрачання коштів у системі соціального страхування. Більше того, скоротяться строки виплат, при цьому зберігаються, а в деяких випадках зростають усі пенсійні та страхові виплати, а також соціальні послуги, що фінансуються Фондом соціального страхування, стверджувала вона.

Проте різко проти законопроєкту виступив заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко. На його думку, озвучену у ЗМІ у серпні 2022 року, таким чином просто хочуть «підлатати» дефіцитний ПФУ за рахунок бездефіцитного Фонду соцстраху. При цьому «чорна діра» дефіциту ПФУ загрожує Фонду соцстраху поглинанням, занепокоєний Саєнко, що може призвести до призупинення виплат за лікарняними і декретними відпустками — наймасовішими соціальними платежами з Фонду соцстраху, а також за іншими платежами. Наприклад, із санаторно-курортного лікування.
Ще низка народних депутатів зазначає у пояснювальній записці до проєкту постанови про скасування результатів голосування за закон: «Ухвалений закон спрямований на знищення фундаментальних засад системи загальнообов’язкового соціального страхування в Україні. Ним змінюються організаційні та правові засади загальнообов’язкового державного соціального страхування громадян України… У прийнятому законі відсутні положення про формування коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і від нещасних випадків на виробництві та професійних хвороб».

Джерело: