ФПУ 10012023 12

Французькі лідери граються з пенсійними правилами на свій страх і ризик. Одна спроба змусити французів працювати до більш пізнього віку, у 1995 році, була відкладена після тижнів протестів і страйків. Так само як і перша спроба Еммануеля Макрона на посаді президента, від якої він відмовився в 2020 році.

Тепер 10 січня його уряд спробує ще раз. Очікується, що він рекомендуватиме підвищити пенсійний вік з 62 років до щонайменше 64. Французькі працівники виходять на пенсію раніше, ніж у більшості інших країн ОЕСР, і живуть довше. Витрати на виплату нинішніх французьких пенсій становлять 14% ВВП, що майже вдвічі перевищує середній показник по ОЕСР.

До 2032 року система зіткнеться з величезним дефіцитом.

Проте план уряду викличе протести. Пан Макрон втратив парламентську більшість минулого року, а громадська думка, профспілки та більшість опозиційних партій виступають проти підвищення пенсійного віку. Ця остання пенсійна битва стане лакмусовим папірцем для сподівань президента на продовження реформ у Франції під час його другого терміну.

20230114 dap309 09

Джерело: