1466513692 bolnichniy list 18 big 

З 1 січня 2023 р. набрала чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», частиною третьою статті22 якого передбачено, що рішення про призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні листки), приймається страхувальником (роботодавцем) або уповноваженими ним особами.

 

Довідково: до 1 січня 2023 року відповідні рішення ухвалювалися Комісіями із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підприємств (організацій), робота яких регламентувалася Положенням, затвердженим правління Фонду соціального страхування України (постанова №13 від 19.07.2018 р.).

Через відсутність будь-яких офіційних роз’яснень стосовно організації роботи на підприємствах з призначення та здійснення страхових виплат, Федерація профспілок звернулася до Пенсійного фонду України. У відповіді Фонду з цього питання зазначається, що страхувальник, реалізуючи вимоги частини першої, третьої статті 22 зазначеного Закону, приймає рішення у формі розпорядчих документів згідно з наданими повноваженнями. Форму документу, який видає уповноважена особа, окремі питання організації роботи з призначення та здійснення страхових виплат страхувальник визначає самостійно.  

Відповідь Пенсійного фонду України додається.

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ