NSPP 

Упродовж січня-лютого 2023 року НСПП сприяла вирішенню 140 колективних трудових спорів (конфліктів) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 2 – на територіальному, 131 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,6 млн працівників 7643 суб’єктів господарювання.

 

У зазначених спорах найманими працівниками було висунуто 316 вимог, з яких: 142 (45%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 101 (32%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 46 (15%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 27 (8%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

За сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 16 КТС(К) та 18 вимог, які виникли, зокрема, у зв’язку з розбіжностями щодо невиконання вимог законодавства про працю.

Службою проведено 318 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема, 316 узгоджувальних зустрічей та 2 засідання примирної комісії.

У результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 56,7 млн грн від загальної суми боргу (понад 717 млн грн).

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 231 конфліктної ситуації (1 – на територіальному, 230 – на виробничому рівнях) на 242 підприємствах, насамперед, Дніпропетровської (25), Одеської та Рівненської (по 21), Тернопільської (20) та Кіровоградської (18) областей.

За сприяння НСПП врегульовано 63 конфліктні ситуації (1 – на територіальному, 62 – на виробничому рівнях) на 75 підприємствах.

Завдяки превентивним заходам НСПП жодна конфліктна ситуація не стала предметом виникнення КТС(К).

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП взяли участь у 21 засіданні комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 112 підприємств у сумі майже 1,2 млрд грн.

Упродовж січня-лютого проведено 18 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

Упродовж двох місяців працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 213 публікацій, організовано та проведено 185 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 105 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

 

Більш детальні данні містяться вІнформації Національної служби посередництва і примирення про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні в січні-лютому 2023 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

 

 

                                                       Управління соціального діалогу та

                                                       колективно - договірного регулювання