servisnyi tcentr pfu

У відповідь на звернення ФПУ до Міністерства соціальної політики щодо вирішення питання призначення пенсії з дня наступного за датою досягнення пенсійного віку громадянам, які у зв’язку із воєнною агресією росії проти України не змогли вчасно подати документи для її призначення, Міністерство поінформувало:

«Питання підтримки громадян, забезпечення їх соціального захисту та належного пенсійного забезпечення, особливо в період російської військової агресії проти України, знаходиться під постійною увагою Уряду.

На сьогодні відповідно до законодавства пенсії призначаються з дати наступної за датою

досягнення пенсійного віку, якщо особа звертається за призначенням пенсії не пізніше ніж через три місяці з дня досягнення нею пенсійного віку чи встановлення інвалідності. Якщо особа не звернулась за призначенням пенсії протягом трьох місяців з дати настання права на її призначення, пенсія призначається з дати звернення.

При цьому згідно зі статтею 29 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до цього Закону, але після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 цього Закону.

У разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців розмір пенсії за віком підвищується на 0,5% за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за

місяцем досягнення пенсійного віку.

Щодо сприяння прискоренню прийняття проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „П

ро загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії” (реєстр. No 8198 від 10.11.2022), внесеного на розгляд народними депутатами України Фрісом І. П., Третьяковою Г. М. та іншими, то зазначений законопроект 20.03.2023 прийнято Верховною Радою України».

 

Пресцентр ФПУ