030723 09

В Україні деякі особи можуть претендувати на отримання соціальної допомоги та пенсії одразу ж. Зокрема, це пов'язано з певними обставинами у дитинстві.

 

Про це повідомили в Пенсійному фонді України.

"Особа з інвалідністю з дитинства, якій інвалідність встановлено у віці до 18 років та яка отримує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", може отримувати за наявності права і пенсію у зв'язку з втратою годувальника", – йдеться в повідомленні.

Особи, яким встановили наявність інвалідності до 18 років, мають право на соціальну допомогу у розмірі:

  • особам з інвалідністю з дитинства I групи — 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 2 093 грн);
  • особам з інвалідністю з дитинства II групи — 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1 674,40 грн);
  • особам з інвалідністю з дитинства III групи — 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1 255,80 грн);
  • на дітей з інвалідністю віком до 18 років — 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1 465,10 грн).

Раніше повідомлялося, що в 2023 році в Україні внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть отримати виплати на проживання від держави. Допомога фіксована і не залежить від матеріального стану та прибутків громадян.

На допомогу мають право претендувати лише ті українці, які стали на облік ВПО. Для отримання допомоги не потрібно підтвердження свого матеріального стану, а лише довідка про те, що громадянин є внутрішньо переміщеною особою.

 OBOZREVATEL писав раніше про те, що в Україні військові отримують виплати відповідно до посадового окладу, звання та заслуг під час служби. При цьому дехто має право на додаткові 100 тис. грн за умови виконання певних дій чи заходів. Серед таких – військові, які вели бойові дії безпосередньо на лінії зіткнення, зокрема перебуваючи в першому ешелоні оборони або наступу.

Джерело: https://finance.obozrevatel.com/ukr/fea/sotsialna-dopomoga-i-pensiya-hto-z-ukraintsiv-mozhe-pretenduvati-na-2-viplati-odrazu.htm