ynfo 300x200

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 14.07.2023 №775 «Деякі питання реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на отримання соціальних послуг».

СПО об’єднань профспілок у встановленому порядку надавало пропозиції до цього важливого для багатьох працівників документу, але, вони здебільшого не були враховані.

Нагадаємо, що у зв’язку з ухваленням законів України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», від 21.09.2022р. №2620-IX (набрав чинності з 1 січня 2023 року), було фактично зруйновано систему надання соціальних послуг для осіб, потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, яка існувала до 1 січня 2023 року і включала: санаторно-курортне лікування, технічні та інші засоби реабілітації, слухові апарати, лікарські засоби та вироби медичного призначення, на додаткове харчування, на спеціальний медичний догляд, на постійний сторонній догляд, на побутове обслуговування, на придбання спеціальних засобів пересування та ін. (зазначеним Законом лише передбачені норми, що потерпілі мають право на відповідні послуги, гарантовані їм законами «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про соціальні послуги» тощо).

Такі законодавчі нововведення спричинили хвилю звернень до різних державних органів як самих потерпілих на виробництві, так і профспілок та інших громадських організацій.

Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову від 28 квітня 2023 р. № 438 «Деякі питання організації забезпечення соціальними послугами з догляду та медичними послугами потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують». Проте, з прийняттям цієї постанови проблеми не були зняті, про що зазначалось потерпілими на виробництві особами та представниками різних відомств, у т.ч. і профспілок у ході проведення 4 травня ц.р. Слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Аналіз практики застосування Закону України №1105-XIV від 23.09.1999 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в редакції, що діє з 01.01.2023, щодо забезпечення соціальними послугами з догляду та медичною допомогою потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують».

З урахуванням внесених пропозицій було доопрацьовано порядок надання потерпілим соціальних послуг, що і було схвалено прийняттям КМУ зазначеної вище постанови №775. Нею внесені зміни до Порядку організації надання деяких соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженому вже названою урядовою постановою № 438, а також передбачені розміри щомісячної грошової компенсації. Зокрема, розмір щомісячної грошової компенсації за надання соціальної послуги - догляду вдома потерпілому членом його сім’ї (або іншою особою), якому визначено потребу: - у спеціальному медичному догляді - становить розмір мінімальної заробітної плати,  у постійному сторонньому догляді,  становить половину розміру мінімальної заробітної плати, у побутовому обслуговуванні, становить чверть розміру мінімальної заробітної плати.

Постановою №775 також передбачені розміри щомісячної грошової компенсації потерпілому вартості заходів, необхідних для надання послуги натуральної допомоги, що передбачають надання предметів і засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічних засобів та засобів догляду тощо.

Більш детальний аналіз внесених Постановою змін можна буде зробити пізніше, проаналізувавши результати їх практичного застосування.

Допоки лишається не вирішеним питання лікування потерпілих та забезпечення їх лікарськими засобами. За наявною на сьогодні інформацією, під час лікування потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві багато медичних послуг надаються за рахунок самого потерпілого. І це незважаючи на те, що працівник є застрахованою особою у соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві, за нього сплачувалися цільові страхові внески і в разі настання страхового випадку мають бути покриті всі витрати, пов’язані із відновлення його здоров’я внаслідок заподіяння шкоди, у тому числі і на лікування.

Задля посилення рівня захисту зазначеної категорії громадян СПО об’єднань профспілок наприкінці липня ц.р. надіслав до профільного Комітету ВРУ профспілкові пропозиції щодо необхідності передбачення у законопроекті (реєстр. №9417-1 від 12.07.2023) норм щодо забезпечення потерпілих на виробництві лікуванням, ліками, медичними виробами та послугами у повному обсязі.


Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ