31

23 серпня 2023 р. у столичному Будинку профспілок України відбувся круглий стіл «Захист трудових прав звільнених працівниць Фонду соціального страхування України». Захід проводився у змішаному форматі (офлайн/ онлайн) та зібрав більше 30 учасників.

 

Внаслідок прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»» 21.09.2022 р. № 2620-IX Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) було припинено 20.06.2023 р.

Протягом квітня 2023 р. були незаконно звільнені всі працівники (більше 5000 осіб) Фонду. Переважна більшість – це жінки. А саме: «4680 з них: 627 - єдині годувальники своїх сімей, 412 - особи з інвалідністю, 313 - працівниці, яким залишилося менше 3 років до пенсії, 144 - одинокі матері, які виховують дитину з інвалідністю, 150 - матері, які перебувають у декретній відпустці по догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду», - зазначила Наталія Землянська, заступник Голови правління Фонду (2021 – 2023 рр.), голова Всеукраїнської профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів.

Попри обіцянки представників влади, що унікальні фахівці соціального страхування не залишаться без роботи, станом насьогодні працевлаштовані в Пенсійному Фонді України не більше 4% від загалу із значним зменшенням розміру заробітної плати.

Частина працівників Фонду звернулись з позовами до суду щодо захисту своїх законних прав та інтересів. Також подано позов про скасування рішення Кабінету Міністрів України щодо створення комісій по ліквідації Фонду соціального страхування України.

Almut Rochowanski – правозахисниця з США, яка з 2014 року консультує міжнародні жіночі миротворчі організації щодо їхньої роботи в Україні та підтримує національну мережу громадських активісток, підкреслила важливість роботи працівників соціальної сфери, особливо під час військової агресії. Вона відзначила їх стійкість і хоробрість. «Але масові звільнення працівників такої надважливої сфери викликають глибокі занепокоєння та розчарування проведенням таких реформ під час війни», - висловилась пані  Rochowanski.

Про попереднє анкетування працівниць Фонду та стан розгляду трудових спорів, доповів Роман Марченко – начальник управління по роботі з персоналом виконавчої дирекції Фонду (до квітня 2023 р.), заступник Голови профспілки виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України. За результатами анкетування проглядається наступна картина: у опитаних трудовий стаж роботи в Фонді – більше 10 років, з боку Пенсійного Фонду як правонаступника Фонду соцстрахування не було запропоновано підходящої роботи, майже всі опитані подали судові позови проти незаконного звільнення. Як повідомив пан Марченко, подібне анкетування буде поширено по всім областям. Також пан Роман розповів про плани створення технологічної платформи, де будуть зібрані всі кейси судових позовів, стан перебігу справ та звернення/ відповіді уповноважених державних органів, для того щоб одразу бачити повну картину.

12

Переглянути виступ Романа Марченко: https://youtu.be/wf_Vu0pDa5M