1458225781 net 1

11 листопада 2020 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.В. Осовий.

Було розглянуто близько 60 проектів нормативно-правових актів, 18 з яких опрацьовано фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·      проект Указу Президента України «Про Національну стратегію державної молодіжної політики до 2030 року»;

·      проект постанови Кабінету Міністрів України “Про запровадження експериментального проекту з реалізації функціоналів першої черги Єдиної інформаційної системи соціальної сфери”;

·      проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації державного інвестиційного проекту “Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей”;

·      проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2020 рік»;

·      проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про підготовку та реалізацію експериментального проекту щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад» тощо.

 

11 листопада 2020 року засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 15 законопроектів та інші питання, зокрема «Про схвалення Рекомендацій слухань на тему: «Проблеми реформування системи пенсійного забезпечення», які опрацьовані фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·      законопроект «Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я) (р.№ 4001);

·      законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення лікування постраждалих громадян та збільшення для них пільг (р.№ 3239);

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей у сфері праці (р.№ 4174);

·       законопроект «Про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про відпустки" щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами (р.№ 383) тощо.

 

12 листопада 2020 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ .

На розгляд внесено 11 проектів актів законодавства, 4 з яких було опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 р. № 306 (питання присвоєння  рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями) і від 7 грудня 2016 р. № 921» (про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних);

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану державного підприємства редакції газети Урядовий курєр на 2021 рік» тощо.

 

12 листопада 2020 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андреєв В.М., голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

На розгляд внесено 2 проекти актів законодавства.

 

13 листопада 2020 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 6 проектів актів законодавства, 3 з яких було опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи», який вже розглядався на засіданні Урядового комітету 22 жовтня 2020  року і було прийнято рішення повернути Мінсоцполітики законопроект для проведення у триденний строк з метою врегулювання розбіжностей узгоджувальної наради під головуванням Віце-пре’мєр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Резнікова О.Ю. за участю керівництва Мінфіну, МОЗ, інших заінтересованих органів виконавчої влади, СПО сторони роботодавців, СПО об’єднань профспілок та Секретаріату Кабінету Міністрів та за результатами у разі потреби доопрацювати проект акта і подати в установленому порядку Кабінетові Міністрів. Проте в порушення зазначеного рішення Мінсоцполітики 30 жовтня 2020р. проведено узгоджувальну нараду без запрошення представників профспілок,  роботодавців, Уповноваженого ВРУ з прав людини. На засіданні Урядового комітету 13 листопада 2020 р. прийнято рішення про внесення законопроекту на розгляд Кабінету Міністрів України.

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 822 та зупинення її дії «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки». СПО об’єднань профспілок категорично не погоджується із запропонованими намірами Уряду. Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок О.О.Шубін наголосив, що протокольне рішення, на виконання якого розроблено проект постанови про відтермінування ще на один рік реалізації прав педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників на законодавчо визначений рівень оплати праці, не відповідає нормам законодавства та висловив категоричний протест щодо прийняття цієї постанови. Згідно з пунктом 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про освіту» абзаци перший (щодо встановлення посадового оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі трьох мінімальних заробітних плат) та третій (щодо встановлення найменшого посадового окладу науково-педагогічного працівника на 25% вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії) частини другої статті 61 Закону України набирали чинності з 1 січня 2018 року та мають реалізуватися відповідно до підпункту 1 пункту 6 Прикінцевих положень. Цим підпунктом Кабінет Міністрів України зобов’язаний забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положення частини другої статті 61 цього Закону, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України порівняно з попереднім роком, і затвердити відповідні схеми посадових окладів. Тобто Кабінет Міністрів України практично ігнорує завдання про виконання норм Закону України «Про освіту». СПО об’єднань профспілок направив профспілкові заперечення до МОН України та Секретаріату Кабінету Міністрів України для врахування під час його доопрацювання.

 

13 листопада 2020 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 9 проекти актів законодавства, 4 з яких опрацьовано профспілковою стороною:

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження максимального розміру плати за разовий проїзд автомобільною дорогою загального користування, побудованою на умовах концесії»;

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. № 1221 «Про утворення Державного концерну «Укроборонпром»;

·      проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану державного підприємства “Маріупольський морський торговельний порт” на 2021 рік» тощо.

 

 

Секретаріат СПО об’єднань профспілок